S-a impus instituirea unor măsuri de protecție a animalelor astfel încât să le fie asigurate sănătatea, bunăstarea și beneficierea de servicii publice de adăpostire specializate în situația în care sunt supuse unor situații de pericol. Aceste servicii presupun preluarea, asistarea veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, controlul bolilor.

Astfel la legea 205 din 2004 privind protecția animalelor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 30 aprilie 2014, cu completările ulterioare, s-a impus introducerea unui nou capitol care prevede măsurile pentru protecția temporară a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Cetățenii trebuie să știe că polițiștii din cadrul Poliției Române, care în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol, emit de îndată ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Obligația de a asigura servicii publice de adăpostire a animalelor aflate într-o situație de pericol revine consiliilor județene.

Polițiștii stabilesc existența pericolului pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din: constatarea directă; înregistrări video, audio, fotografii, indiferent de proveniența acestora; înscrisuri, inclusiv cele sub formă de mesaje sau publicații în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă; fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura condiții optime pentru respectivul animal.

Sursa: IPJ Maramureș. Imagine de StockSnap de la Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.