Jurnal de vacanță | Maroc – o țară a contrastelor, care își surprinde vizitatorii la fiecare pas

Essaouira

Te plimbi printre tarabe pline ochi cu tot felul de produse, iar aromele îți gâdilă nasul în permanență: aici descoperi mirodenii despre care poate nici n-ai mai auzit vreodată, puțin mai încolo simți aroma dulceagă a deserturilor care te ademenesc, iar la câțiva pași distanță te ajunge mirosul puternic de pește și fructe de mare.

Te simți oarecum copleșit, însă spectacolul îți fură privirea și, pe nesimțite, ajungi la una dintre tăbăcării, unde te lovește o duhoare pe care ești îndemnat să o înlături cu câteva frunze de mentă. După ce ajungi însă la etajul unuia dintre magazinele cu produse din piele, tăbăcăria ți se dezvăluie de la înălțime precum o paletă de culori în mâinile unui pictor.

Maroc îți oferă și alte experiențe interesante la tot pasul: ai ocazia să guști un tajine de miel absolut delicios, poți să vezi vestigii ale imperiului roman vechi de peste 2000 de ani, să afli cum se extrage uleiul de argan sau să descoperi o grădină luxuriantă, ce invită la relaxare, în mijlocul furnicarului din orașul Marrakech. 

Casablanca – orașul alb 

Fără discuție, când te gândești la Casablanca, îți vine în minte filmul cu același nume, care a făcut celebru orașul marocan. Și, deși filmul a fost turnat în Statele Unite ale Americii, o diplomată americană a avut inspirația să deschidă în Casablanca un local, denumit ”Rick’s Cafe”, unde poți să servești cina – cu programare, semn că e foarte ”vânată” – într-un decor reconstruit după cel din film. Casablanca este cel mai mare oraș din Maroc, fiind considerat capitala economică a țării. Sediile celor mai importante instituții și companii se regăsesc aici. Este un oraș modern, cu influențe europene, în care toate clădirile sunt vopsite în alb – de aici și numele orașului.

Odată ce ai ajuns în Casablanca, merită să mergi la Moscheea Hassan al II-lea, una dintre cele mai mari din lume, cu o capacitate de peste 100.000 de persoane. Este construită parțial pe apă, în principal cu materiale de construcție locale. Și, dacă timpul îți permite, poți să faci o plimbare prin medina (partea veche a orașului), unde, cu puțin noroc, dai peste Hassan, care îți va povesti într-o română aproape fluentă despre produsele pe care le vinde, dar vei putea purta discuții cu el și despre istorie, politică sau turism. Cel mai interesant e să descoperi că a învățat limba română doar din interacțiunile cu turiștii români.

Pornind la pas din medina, după o plimbare nu foarte lungă, poți să descoperi Parcul Ligii Arabe, biserica Sacre Coeur sau Piața Mohammed V.

Casablanca, Moscheea Hassan al II-lea
Rabat – orașul fortificat

Rabat este capitala administrativă a Marocului și este un oraș fortificat. Încă din primele clipe când ajungi aici, îți lasă impresia unui oraș extrem de curat, cu multe zone verzi, care îmbină arhitectura tradițională, în stil maur, cu cea modernă, futuristă. Pe de o parte pot fi văzute zidurile fortificate ale orașului sau turnul Hassan, într-un veritabil constrast cu noua clădire a operei sau cu turnul Burj Mohammed VI. Rabat are mai multe situri incluse în patrimoniul Mondial UNESCO. Într-o vizită prin Rabat, pune pe lista locurilor de descoperit Mausoleul lui Mohammed V, Turnul Hassan, dar și ”piesa de rezistență” Kasbah des Oudayas.

Cu alei pietonale pietruite, clădiri albe, porți colorate și mici buticuri de unde poți să-ți iei diferite suveniruri, Kasbah des Oudayas amintește pe alocuri de Santorini. La finalul plimbării prin cetate, poți să-ți tragi puțin sufletul și să te delectezi cu un ceai de mentă fierbinte și cu niște ”coarne de gazelă”, un produs de patiserie specific zonei.

Rabat, clădirea operei
Fes – prima capitală

De departe, experiența cea mai interesantă de care ai parte în orașul Fes este plimbarea prin medina și vizita unei tăbăcării. Este recomandat să apelezi la un ghid local, nu doar pentru explicațiile complete despre istoria locului, cât și pentru a fi sigur că nu te pierzi prin labirintul de străduțe.

Fes el Bali, așa cum este denumită medina, este una dintre cele mai vechi și mai întinse zone pietonale din lume, aici singura modalitate de transport fiind… măgarul. În periplul prin medina orașului Fes ai ocazia să vezi tarabe cu tot felul de produse, de la fructe, legume, carne, pește sau fructe de mare, deserturi de toate felurile, până la articole din piele, cupru, lână sau diferite suveniruri. Prin periplul pe străduțele întortocheate, poți să vizitezi Madrasa Al-Attarine (o veche școală islamică), fântâna Nejjarine și apoi, punctul culminant, tăbăcăria. Una dintre cele mai mari din Fes este Tannerie Chouara, dar mai sunt și altele care pot fi vizitate de către turiști.

Meseria de tăbăcar se transmite din generație în generație, iar în prezent aproximativ 850 de familii activează în acest domeniu. Nu este o meserie deloc ușoară, tăbăcarii fiind nevoiți să lucreze în aer liber, în niște cuve de piatră cu apă și diferite produse, în funcție de etapa de prelucrare a pieilor: în prima fază, apa este amestecată cu var nestins și găinaț de porumbel, după care, în etapa a doua, după uscare, apa este amestecată cu diverși pigmenți de origine naturală, cu care sunt vopsite pieile de animale care sunt prelucrate aici.

Tot în Fes poți să vizitezi o fabrică de mozaic și ceramică, pentru a vedea pașii prin care lutul ia forma unor obiecte de uz casnic sau decorative în mâinile unor meșteșugari pricepuți, trecând prin mai multe etape de prelucrare.

Fes este cel mai vechi oraș al Marocului, fiind și prima capitală a țării. Tot aici se află și cea mai veche universitate din lume (înființată în anul 859), Universitatea Al-Qarawiyyin, care funcționează și în prezent.

Volubilis – orașul roman din nordul Marocului

De îndată ce ajungi la Volubilis, parcă intri într-o altă lume. Te poartă în alte timpuri și alte locuri. Aici se află ruinele orașului roman Volubilis, cel mai bine conservat sit arheologic din Maroc. Rămășițe de locuințe (unele dintre ele decorate cu mozaicuri), arcade, un amfiteatru, temple, băi termale sau toalete se dezvăluie treptat, pe măsură ce înaintezi și afli povestea acestui loc ce a fost un oraș roman întemeiat aproximativ în secolul al III-lea î.Hr. Volubilis se află în Patrimoniul Mondial al UNESCO din 1997.

Essaouira – orașul romantic de pe malul Atlanticului 

Essaouira te cucerește încă din primele clipe: piața de pește, străduțele înguste, bărcile albastre, pescărușii ce roiesc ca într-un furnicar de colo-colo, apele agitate ale Oceanului Atlantic și plaja întinsă ce pare fără de sfârșit te ademenesc și îți dau senzația că ai ajuns într-o altă lume. Nu seamănă cu niciunul dintre orașele marocane văzute până aici și, totuși, are aerul unui oraș tipic marocan, unde timpul curge în alt ritm.

Apa Oceanului Atlantic îmbie la o baie, însă toamna târziu e deja destul de rece și te mulțumești cu o plimbare prin nisipul fin sau, dacă te încumeți, pe spinarea unei cămile care stă în așteptarea turiștilor chiar pe plajă. Pentru cei mai curajoși, e un loc foarte bun pentru kitesurfing, dat fiind că Essaouira este supranumit „Windy City of Africa”, din cauza vântului destul de puternic care bate tot timpul anului.

Aici este locul unde poți să faci o vizită la o fabrică de ulei de argan, pentru a vedea cum se extrage uleiul din semințele de argan.

Marrakech – orașul roșu 

Ca un furnicar ar putea fi descris Marrakech – de la celebra piață Jemaa El Fnaa, până la străduțele întortocheate din medina sau la alte locuri mai mult sau mai puțin cunoscute, orașul e împânzit deopotrivă de localnici și turiști. Marrakech poate fi denumit și capitala turistică a Marocului. Pe de altă parte, orașul oferă și oaze de liniște și relaxare în mijlocul tumultului din oraș: Le Jardin Secret este o mică gradină luxuriantă unde te poți deconecta, poți să asculți ciripitul păsărelelor în timp ce savurezi un ceai sau în timp ce servești prânzul.

Palatul Bahia este un loc ce merită vizitat atunci când ajungi prin Marrakech. Palatul, construit în secolul al XIX-lea, sub forma unui riad,cu aproximativ 150 de camere, dar și un complex de grădini și curți interioare, este un exemplu de arhitectură marocană cu bogate detalii ornamentale.

La lăsarea serii, ai ocazia să deguști un preparat tradițional precum tajinele de miel la unul dintre restaurantele cu specific marocan din zona centrală a orașului. Iar apoi, după cină, piața Jemaa El Fnaa așteaptă să ți se dezvăluie: cântăreți, dansatori, îmblânzitori de șerpi, comercianți, cu toții își dau întâlnire într-un loc ce freamătă de viață, ca într-un bâlci cu specific oriental.

Marrakech, Palatul Bahia

Text și foto: Gabriela Kuhajda

DESCOPERĂ ȘI:
Baku – de la un important punct pe Drumul Mătăsii, la un al doilea Dubai în devenire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.