Festivalul ”Maria Tănase” (2011) (c) Adriana Petrescu

”Acest premiu l-am primit ca pe un pahar cu apă bună când gura îmi era mai însetată” – asta mi-a spus Maria-Casandra Hauși prima dată când am povestit despre anul când a câștigat Marele Premiu și Trofeul Festivalului ”Maria Tănase”. Și am ținut minte.

Așa că atunci când am aflat că revine în acest an la festival din postura de laureată și va concerta în seara de gală, mi-am zis să o sun pe Maria-Casandra să văd ce își mai amintește despre participarea ei la festival. Ce întâmplări au supraviețuit trecerii timpului.

”Am o sumedenie de «întâmplări» legate de acest festival și de acest premiu. Dar ce spun eu?! Nimic nu e întâmplător ci totul e extrem de calculat de univers. Eu doar am avut priceperea de a accepta ce mi se întâmplă”, a fost prima reacție a Mariei-Casandra.

Festivalul ”Maria Tănase” (2015) (c) Romeo Matei
”Am ajuns să particip la festival după ce am cântat neinvitată la o expoziție foto”

”Să îți spun că am ajuns să particip la festival după ce am cântat neinvitată la o expoziție foto?!” Prind firul (amintirilor) din zbor și o invit pe Maria-Casandra să ne întoarcem împreună în 2009. Toamna. ”Am participat la o expoziție foto a lui Felix Săteanu la Biblioteca Județeană «Petre Dulfu» din Baia Mare, la care sinceră să fiu nu mai am habar cum am ajuns, nu îmi amintesc să mă fi invitat cineva anume…

În fine, amintirea mea începe cu finalul vernisajului, când cel care a plecat dintre noi de curând, Ștefan Mariș, regretatul director al Centrului Creației Populare Maramureș, a întrebat dacă cineva din sala ar mai avea ceva de adăugat. Îmi plăcuseră mult fotografiile, asta îmi aduc aminte că erau portrete de meșteri populari și peisaje, m-am lăsat inspirată de ele, așa că am început să cânt «Balada lui Pintea Viteazu». Ștefan Mariș m-a ascultat și mi-a propus să reprezint Maramureșul la festival”, povestește Maria-Casandra. Și după o lună participa la festival.

”Eu nu mă pregăteam pentru un concurs, mă pregăteam să o întâlnesc pe Maria Tănase”

”M-am pregătit foarte bine tehnic vorbind pentru concurs. Am făcut tot ce învățasem că trebuie să fac. Dar sufletește vorbind, eu nu mă pregăteam pentru un concurs, mă pregăteam să o întâlnesc pe Maria Tănase. Eu așa simțeam: că mă duc să o întâlnesc și să îi cânt”, mărturisește Maria-Casandra.

Pregătirile au trecut, a sosit momentul festivalului. ”Eram prima dată în sudul țării și nu știam care vor fi reacțiile la accentul meu neaoș. Aveam mari emoții. Așa că m-am plimbat prin Craiova, am povestit cu oamenii, m-am mai liniștit când mi-am dat seama că le par cumva exotică și mă privesc cu drag. Am mers în teatru, unde urma să aibă loc concursul. Am urcat peste tot, am intrat peste tot, am cântat peste tot ca să simt spațiul: aveam nevoie să mă simt în teatru ca acasă, să simt scena ca acasă…”, deapănă Maria-Casandra firul amintirilor mai departe.

”Așa am ieșit din sală: cu ochii la juriu, cântând și mergând cu spatele spre ușă”

Și preselecția a avut povestea ei. O preselecție în fața unui juriu prezidat de Tudor Gheorghe. Maria-Casandra zâmbește amintirii: ”După prima parte din «Balada lui Pintea Viteazu», m-au oprit. Au spus că au auzit destul. Eu devenisem agitată, partea mai interesantă nu o auziseră, abia urma… Sala unde se ținea preselecția era una sub forma unui amfiteatru, iar de pe scenă era de parcurs bugăt de mult până la ieșire… Așa că l-am întrebat pe maestrul Tudor Gheorghe dacă aș putea folosi la cântat timpul în care voi parcurge calea spre ieșirea din sală. Și așa am și ieșit din sală: cu ochii la juriu, cântând și mergând cu spatele spre ușă. Îmi amintesc că deja din acea seară se vorbea că eu voi lua trofeul. Impresionasem…”

Festivalul ”Maria Tănase” 2009. Alături de director Amelia Etegan și Tudor Gheorghe – președintele juriului.
Asta văd eu în Trofeul «Maria Tănase». Un drum, o menire, o poveste”

Marele Premiu și Trofeul Festivalului ”Maria Tănase” au fost câștigate în acel an 2009 de băimăreanca Maria-Casandra Hauși. Mi-a povestit la un moment dat ce înseamnă pentru ea acest trofeu: ”Credeam și cred în puterea imaginației. Este mare nevoie de așa ceva în cânt: îți voi induce prin sunet exact ceea ce văd eu cu ochii minții… Vorbesc de pădure, de codru, de brad? Apoi am convingerea că vei vedea exact bradul pe care îl văd eu, nu altul. Exact acel brad cu cetina lui! Îți spun de secretul pe care îl avea Pintea, și anume cum numai în felul acela putea fi doborât, cu un  «plumbuț de arjint», apoi vreau să simți că e din «arjint» glontele și nu e «sier» sau «plumb». Vreau să îl vezi, să fii părtaș povestirii… Te fac martor. Te iau și te aduc în poveste. Asta văd eu în Trofeul «Maria Tănase». Un drum, o menire, o poveste”.

”Festivalul pentru mine azi ca și întotdeauna asta înseamnă: întâlnirea cu însăși Maria Tănase”

Își dorea de mult timp să ajungă la festival, visa de mult la asta. Dar nu pentru lauri. Nu. ”Festivalul pentru mine azi ca și întotdeauna asta înseamnă: întâlnirea cu însăși Maria Tănase. Fiindcă la acest festival se întâlnesc oameni care cu adevărat au iubit-o și au apreciat-o. Care au avut șansa să o cunoască. Festivalul asta înseamnă pentru mine azi ca și întotdeauna: întâlnirea omului cu omul, ceea ce este vital în lumea asta de pe pământ”, spune Maria-Casandra. Și de atunci, din 2009, tot revine pe scena festivalului, din postura de laureat. La fiecare ediție. O întâlnește și o reîntâlnește pe Maria Tănase.

”E important să nu cânt numai așa, de doru’ și de dragu’ urechilor”

”În Craiova sunt chemată de Centrul de Creație Dolj în fiecare an de două ori: toamna și iarna. Toamna e fie Festivalul «Maria Tănase», fie Festivalul «Ioana Radu». Se organizează alternativ, din noi în doi ani. Iarna e Festivalul «Din bătrâni, din oameni buni». Dintotdeauna aici am fost susținută să cânt tot ce îmi doresc să cânt și așa cum îmi doresc să cânt. Asta, să știi, e mare lucru! Pentru mine e important să pregătesc fiecare amănunt: de la lumini, la apariția pe scenă; de la repertoriul ales, la prezentarea lui… E important să nu cânt numai așa, de doru’ și de dragu’ urechilor care ascultă și gustă numai repertoriul de joc și voie bună…”, îmi spune Maria-Casandra.

În acest an, în seara de gală (10 septembrie), pe scena Teatrului Național ”Marin Sorescu“ din Craiova vor urca laureați ai festivalului. Inclusiv Maria-Casandra: ”Voi pregăti hori pe care încă nu le pot numi, însă vor fi tot în aceeași unică direcție în care tot doresc să trezesc conștiința omului. Vorbesc de datoria pe care o avem unul față de altul, față de frații și fârtații noștri. Vorbesc despre dragostea de neam, de credința și de cultura noastră străbună”.

A 26-a ediție a Festivalului-Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc ”Maria Tănase“ are loc în perioada 6-10 septembrie, la Teatrul Național ”Marin Sorescu“ din Craiova.

Ramona-Ioana POP

Sursă foto: arhiva personală Maria-Casandra Hauși (credit foto – Adriana Petrescu, Romeo Matei). Sursă afiș: Facebook / Festivalul concurs Maria Tănase.

CITEȘTE ȘI:
Maria Casandra Hauși: ”Doina luptă pentru dor, pentru Dragoste…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.