”Lavița – banca ambasadoare a Maramureșului” este tema primei ediții a Rezidenței pentru creativi de la Baia Mare, proiect al Asociației Culori Unite, în colaborare cu Rosfera și Editura Saga.

Un proiect prin care câțiva reprezentanți ai industriilor creative adună idei de bănci inspirate din Maramureș, încearcând să surprindă specificul acestei regiuni și să redea atmosfera de aici. ”Lavița – banca ambasadoare a Maramureșului” este tema primei ediții a Rezidenței pentru creativi de la Baia Mare, proiect al Asociației Culori Unite, în colaborare cu Rosfera și Editura Saga.

De ce dintre atâtea simboluri ale Maramureșului s-a ales lavița? Explicațiile sunt multe și pertinente. ”LAVIȚA înseamnă, în Maramureș, bancă, însă aici banca reprezintă o lume minunată. Este o lume încadrată de simboluri puse pe porți uimitoare, ale căror forme și încrestături spun adevărate istorii, iar în fața acestor porți – universuri recreate de oameni – se adună poveștile celor care se așază pe lavițe”, spun cei de la Asociația Culori Unite.

Lavița este banca din fața porții, dar și din casă, suficient de lungă încât să adune laolaltă mai mulți membri ai familiei și musafiri. ”Așadar, lavița este un loc de odihnă, dar mai ales un spațiu de socializare. Aici se adună idei, păreri, sfaturi, povești, dar de aici pleacă și multe planuri. Aici se făceau pe vremuri șezători sau se puneau la cale treburi ale comunității. În Maramureș încă se mai păstrează – deși estompat – obiceiuri străvechi, lumea se mai adună încă la poartă, pe lavițe, iar în astfel de momente timpul nu mai are granițe – prezentul arată ca un trecut străvechi, nedefinit și magic”, continuă descrierea celor de la Culori Unite.

Pe lângă proiectele de design de produs, adună și ”alte forme creative de exprimare a acestei teme pentru a cuprinde atmosfera atât de bogată a regiunii”, se arată pe site-ul culoriunite.ro.

Pornind de la acest proiect, cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş propun pe contul oficial de socializare o colecție de imagini cu lavițe adunate de prin satele Maramureșului.

Mai multe despre proiectul ”Lavița – banca ambasadoare a Maramureșului” găsiți aici.

Sursă informații: culoriunite.ro. Sursă foto: Facebook / Cultura Tradiţională Maramureş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.