”Maramureșul ne-a primit cu brațele deschise” (Emil Pantelimon – manager Madrigal) | video, foto

În perioada 15-28 aprilie a avut loc în Maramureș Festival Madrigal. Cu evenimente în Baia Mare și la Sighetu Marmației. Spectacolul extraordinar „Săptămâna Patimilor”, expoziții și lansare de carte, concertul inedit „Madrigal for Babies”, atelier Cantus Mundi și filmarea videoclipului pentru „Pater Noster”, toate au fost primite cu entuziasm de maramureșeni. Emoția a fost, însă, prezentă de ambele părți. ”Am fost timp de două săptămâni parte a unei comunități foarte frumoase”, mărturisește Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. Cu care am dialogat recent despre prezența Madrigalului în Maramureș. Acum, că amintirile s-au așezat cuminți la locul potrivit…

Emil Pantelimon la Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței Sighetu Marmației
”Festival Madrigal în Maramureș a oferit câte o bucurie tuturor”

– În aprilie a fost Festival Madrigal în premieră în Maramureș. De ce Maramureș?
– Festival Madrigal este un concept relativ nou în seria proiectelor și progamelor noastre, pe care le-am dezvoltat în deosebi în ultimii ani. După experiența pe care am avut-o în programul aniversar Madrigal 60, în 2023, în celălalt capăt al țării, la Constanța, când concertul AVE MARIA s-a transformat în Festivalul AVE MARIA, am decis să dezvoltăm această abordare și pentru alte comunități. Publicul este foarte sensibil atunci când creezi ceva special pentru el, apreciază mult mai mult o performanță artistică atunci când i se adresează în mod precis.

Deci Festival Madrigal este un proiect „croit” – ca să folosesc un termen din alt domeniu – în întregime pentru comunități locale, pentru un public care ajunge mai greu la evenimentele Corului Madrigal.

Așa că, datorită unor oameni de ispravă de la Visit Maramureș și de la Consiliul Județean, care ne-au invitat de Paște în Baia Mare, am decis să venim aici „cu arme și bagaje”, cu Festival Madrigal. Am vrut să dăm posibilitatea publicului din Maramureș – de la Baia Mare și Sighetu Marmației, deci din mai multe comunități – să descopere Universul Madrigal, în cât mai diverse valențe.

Și aici mă refer nu numai la concerte, cum a fost „Madrigal for Babies”, ci și la spectacole ca „Săptămâna Patimilor”, expoziții de fotografii de mari dimensiuni sau expuneri ale Muzeului Madrigal, lansări de carte, activități Cantus Mundi – pogramul nostru pentru copii și coruri de copii din toată țara -, ateliere pentru profesori etc. Practic, de la bebeluși și mame, până la generațiile de seniori care au asistat la parcursul Madrigalului încă de la înființare, Festival Madrigal în Maramureș a oferit câte o bucurie tuturor.

De asemenea, am vrut să venim în Maramureș, nu numai pentru că Madrigal nu a mai fost de mult aici, ci și pentru că este o zonă cu o mare tradiție culturală, în care publicul iubește muzica și apreciază cultura de calitate, înțelege de ce Madrigal e considerat un simbol atât cultural, cât și istoric, se bucură și ne solicită frecvent să venim aici.
Toate acestea au adus aproape de Madrigal mii de oameni din județ, care au beneficiat „de aproape” de noile proiecte ale corului și au putut să-și creeze amintiri proaspete cu Madrigal.

Bastionul Măcelarilor Baia Mare
Centrul Cultural Pastoral „Sf. Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației
”Am simțit această prezență extraordinară a maramureșenilor”

– Cum v-a primit Maramureșul?
– Maramureșul ne-a primit cu brațele deschise. Cum spuneam, în Maramureș este o comunitate aparte, mare consumatoare de cultură, cu oameni așezați și curioși, dornici să simtă această deja faimoasă „energie” a Madrigalului.

De la lansarea proiectului pe 15 aprilie, până la reacțiile de la concerte și spectacole sau cum au fost primite expozițiile, pe întreaga perioadă, în toate cele 9 evenimente organizate, am simțit această prezență extraordinară a maramureșenilor în toate interacțiunile noastre.

Și nu vorbesc aici numai de aplauze și ovații, ci și de conversațiile cu spectatorii, cu organizatori, cu gazde sau parteneri. Toată lumea a fost foarte dornică să se apropie de Madrigal și să afle mai multe despre noi, cum se spune „vechi și noi”.

Deci ne-am simțit foarte bine în Maramueș – am fost timp de două săptămâni parte a unei comunități foarte frumoase.

”De sărbători, acultăm Madrigal…”

– Care a fost evenimentul care ați simțit că a suscitat cel mai mare interes?
– Clar acesta a fost evenimentul nostru cel mai amplu din cadrul festivalului, spectacolul extraordinar pascal „Săptămâna Patimilor”, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Spectacolul, dirijat de Anna Ungureanu, a fost găzduit în grandiosul spațiu al Catedralei și i-a avut invitați pe actorii Marius Turdeanu și Theo Martin. Ca de de fiecare dată în spectacolele noastre mari, au participat corurile de copii Cantus Mundi din Baia Mare și din județ. Anticipat de săptămâni, cu locurile epuizate în doar câteva zile, evenimentul a avut peste 1.200 de persoane în public, care au ovaționat minute în șir spectacolul și echipa.

Ni se spusese că spațiul va fi neîncăpător pentru băimăreni, așa că pentru cei care nu au reușit să prindă loc în Catedrală am reușit să transmitem live spectacolul pe ecranul montat în curtea Catedralei, iar înregistrarea acestuia a fost difuzată la televiziuni locale și naționale în perioada Paștelui.

Cum spuneam, vrem ca muzica și prezența Madrigalului să ajungă la toată lumea, în special în situația spectacolelor de Paște, Sf. Maria și Crăciun, care, istoric, au această minunată tradiție spirituală pentru public: de sărbători, acultăm Madrigal…

Bastionul Măcelarilor Baia Mare
Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” Baia Mare
”Ne-am emoționat – cum o facem de fiecare dată – la lacrimile de «prea-plin» ale spectatorilor”

– Dar pentru Madrigal care ați simțit că a fost cel mai încărcat de emoție eveniment de pe agenda de festival?
– Toate concertele și spectacolele din aprilie au avut momente grozave de emoție, de transfer energetic între public și artiști, dar și un emoționant simț al comunității. Madrigal a simțit că face parte din comunitate, că e parte din proiecția publicului spre bine, spre frumos.

Ne-am emoționat – cum o facem de fiecare dată – la lacrimile de „prea-plin” ale spectatorilor la „Săptămâna Patimilor”, care au simțit în oglindă emoția artiștilor, a madrigaliștilor care cântau „Florilegiul”, de exemplu, cu fețele transfigurate.

Dar ne-au emoționat și seniorii care au venit la „Madrigal for Babies”, una dintre cele mai noi producții ale noastre, aduse la Sighetu Marmației. Ne-au spus: „Știam că nu e pentru noi, e pentru micuți și mămici, dar noi am venit oricum. Când oare vom mai avea ocazia să vedem Madrigalul în carne și oase?”. Așa că s-au bucurat cu artiștii și au cântat și fredonat și ei alături de bebeluși și mămici, pentru că acest concert este unul interactiv, unde publicul e invitat să învețe linii melodice și să le cânte alături de cor.

– Acum, după ce a trecut niște timp, care este cea mai frumoasă amintire cu care ați rămas după festivalul din Maramureș?
– Toate întâlnirile cu maramureșenii au fost frumoase. Îmi vin în minte acum pacea și liniștea pe care le-am simțit în momentul chiar de dinaintea începerii spectacolului „Săptămâna Patimilor” în Catedrală, care, dintr-un mare spațiu auster, intimidant, cu pereții de beton, arcadele înalte și doar cu acea frumoasă icoană în prova bisericii, devenise un loc spiritual, cald, luminos, cu un public zâmbitor, nerăbdător să asculte și să vadă Madrigal și copiii din Cantus Mundi.

De asemenea, mi-a plăcut foarte mult interacțiunea cu publicul de Centrul Cultural Pastoral „Sf. Iosif Mărturisitorul”, această bijuterie arhitecturală din Sighetul Marmației, dar și întâlnirea cu copiii de la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, care zbârnâiau de curiozitate la lansarea Muzeului Madrigal, puneau întrebări, descopereau lucruri noi despre o istorie despre care nu știau mare lucru, dar pe care se vedea că vor să o cunoască.

Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” Baia Mare
Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței Sighetu Marmației
”Să contribuim și noi, cât de puțin, la neuitare”

– Ați filmat la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Ați lansat videoclipul. De ce acest loc și care au fost ecourile stârnite?
– Madrigal a creat numeroase producții video în ultimii ani, care au o mare însemnătate pentru noi. Fie că sunt dedicate unor simboluri naționale (cum e filmarea Imnului național de la Fântâni în București), fie sunt dedicate unor sărbători prețuite de public (cum e Florilegiul pascal) sau sunt menite să marcheze momente speciale (cum e „Valurile Dunării”, filmat în largul mării de Ziua Marinei Române), toate aceste producții au o abordare și o simbolistică speciale pentru noi.

Așa că nu puteam să venim în nordul României și să nu aducem un omagiu martirilor țării, în acest loc simbol al durerii istoriei noastre, la primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Am filmat aici, la Memorial, „Pater Noster”, de Vytautas Miškinis, o lucrare deosebită în repertoriul nostru – ca o rugăciune pentru viitor, dedicată acestor eroi extraordinari ai României, în speranța că vom reuși să contribuim și noi, cât de puțin, la neuitare.

Știți cum se spune: dacă ne uităm istoria, suntem condamnați să o repetăm. Așa că, datorită unei foarte bune colaborări și sincronizări cu managementul muzeului, am putut organiza filmarea acestui nou videoclip într-un timp record, reușind să încheiem tragerea tuturor cadrelor în aceeași zi.

Am filmat pe 22 aprilie și am lansat videoclipul într-o zi specială, pe 13 iunie, Ziua Memoriei Victimelor Comunismului și ale Rezistenței, o dată pe care am agreat-o și cu Memorialul, astfel încât să poată fi integrat și în comemorarea organizată de muzeu. De asemenea, a fost important, în simbolistica videoclipului, că 13 iunie a fost și Sărbătoarea Înălțării Domnului, și Ziua Eroilor, deci o zi întreit însemnată.

Videoclipul a fost lansat pe canalele noastre de social media, Youtube și website, cu extrem de multe aprecieri și gânduri primite de la public și va rămâne unul dintre materialele noastre de referință.

Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței Sighetu Marmației
Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” Baia Mare
”Mi-ar plăcea foarte mult să revenim aici și de Crăciun”

– Ați avut timp să descoperiți câte ceva din Maramureș și dincolo de sălile de evenimente?
– Mi-ar fi plăcut să avem mai mult timp să descoperim această splendidă zonă, nu doar din mașină, de la și înspre un loc de concert, expoziție sau filmare. Sunt bucuros că am putut să văd mai mult din Sighetu Marmației și, cum spuneam, să înțeleg mai mult și cu mai multă grijă spațiul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, să mă reculeg în acest loc atât de tulburător, de trist, dar, în același timp, atât de spiritual și important pentru înțelegerea istoriei și a victimelor unei ideologii sinistre.

– Ați venit în Maramureș de Paște. Este posibil să includeți Maramureșul și în turneul clasic de Crăciun?
– Sperăm din tot sufletul să o putem face cât mai curând. Pentru acest Crăciun este practic imposibil, pentru că programarea și logistica unui turneu se face cu luni, chiar un an înainte, iar agenda noastră este deja foarte încărcată. Dar da, mi-ar plăcea foarte mult să revenim aici și de Crăciun.

– Aveți colinde din Maramureș în repertoriu?
– Nu încă, dar avem celebra „Mociriță cu trifoi”, în adaptarea pentru muzică corală făcută de Dan Mihai Goia. Colindele vechi maramureșene sunt speciale, cu elemente precreștine dedicate echinocțiului de iarnă, în simbioză cu versurile dedicate Nașterii Domnului și este pe lista noastră să adaptăm pentru muzică corală și aceste bijuterii culturale extraordinare. Sperăm să o facem cât mai curând.

Ramona-Ioana Pop
Foto (c) Madrigal

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.