Celebra casă de parfumuri și modă Fragonard a prezentat ieri, la Paris, în avanpremieră, colecția de primăvară-vară ”Couleurs roumaines”, inspirată din arta populară românească, anunță Institutul Cultural Român.

Prezent la eveniment a fost și Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța. Acesta mărturisește pe contul de socializare: ”Într-adevar, când intri în magazinul de lângă Madeleine, te copleșesc culorile din universul artizanal românesc. Covoare, perne, haine, obiecte artizanale – totul e făcut ca să scoată în evidenta tradițiile românești și pe artiștii români”.

Ne uităm la poze cu admirație: obiecte vestimentare sau de decor interior, toate extrem de originale, foarte vesele, pline de viață. O adevărată explozie de culoare și de optimism. Ne uităm mai atent și parcă recunoaștem frânturi de Maramureș. Și începem să mergem pe firul poveștii.

Așa descoperim că Andreea Diana Tănăsescu de la ”La blouse roumaine” anunța fix în urmă cu un an implicarea în acest proiect: ”De ceva vreme, în fiecare an, colecțiile de parfumuri, haine și obiecte Fragonard evocă și povestea altor țări care au contribuit la cultura universală a lumii: India, Iran, Grecia… Am permisiunea să vă anunț, cu mare bucurie și mândrie, că țara aleasă pentru colecția Fragonard din 2021 este România. ❤️ Și nu oricum, ci într-o colaborare inedită ce va promova artizani, artiști, locuri, valori tradiționale și contemporane”. Într-un prim tur de cercetare pe care echipa Fragonard l-a făcut în ianuarie 2020 prin România, un popas a fost în Maramureș. Iar ecourile au ajuns… până tocmai în inima Parisului!

Cei de la ”La blouse roumaine” vorbeau recent despre echipa de artizani și meșteșugari care a dat culoare, măiestrie și poveste României în colecția Casei Fragonard: Geza și Emma Istvanfi – ceramică de Vama, Oaș; Maria Zapca – covoare și țesături din Săpânța, Maramureș; Mark Tudose – linguri de lemn din Sighișoara, Mureș; Marinel Györfi – ceramică de Saschiz, Mureș: ”Le suntem recunoscători și le mulțumim pentru contribuția lor extraordinară la acest proiect. A fost o provocare deloc ușoară, având în vedere anul greu prin care au trecut. Dar au învins, dincolo de probleme, dincolo de lumi… Pentru că, din păcate, regretata Maria Zapca ne-a părăsit mult prea devreme”.

Din postarea făcută ieri de Andreea Diana Tănăsescu cu prilejul avanpremierei colecției ”Couleurs roumaines”, aflăm, însă, că spiritul Mariei Zapca s-a simțit în magazinul din capitala Franței: ”Azi a venit și ziua în care tu, Mărie, ai umplut de bucurie ochii și inimile oamenilor care au pășit în magazinul Fragonard din centrul Parisului, regăsind sau descoperind pentru prima oară vibrația și energia «Culorilor Românești» pe care tu și femeile din Săpânța le-ați țesut cu sufletul și mâinile voastre de aur. Să știi că ai fost cu noi în fiecare clipă. (…) Moștenirea ta rămâne vie și eternă, la fel ca Maramureșul tău drag, a cărui frumusețe ai împărtășit-o azi cu lumea întreagă”.

Casa de parfumuri și modă Fragonard a fost fondată în Grasee, în 1926, de Eugène Fuchs, care i-a dat numele după pictorul Jean-Honoré Fragonard, originar din Grasse.

Mai multe despre Casa de parfumuri și modă Fragonard găsiți aici.

Sursă informații: Facebook / Institut Culturel Roumain de Paris, La blouse roumaine, Luca Niculescu, Andreea Diana Tănăsescu. Sursă foto: Facebook / Institut Culturel Roumain de Paris

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.