Maramureșeanul Dorel Topan, expoziție în New York și interviu în ”Artery”

Lucrările artistului Dorel Topan au fost expuse la galeria Artifact din New York, iar revista americană ”Artery” a publicat un interviu cu pictorul din Maramureș.

”Expoziția personală a artistului a putut fi vizitată în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 în Manhattan – una dintre cele mai atractive destinații pentru iubitorii artei contemporane din întreaga lume”, anunță Oana Enășel pe blogul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» . Pornind de la expoziția găzduită de Artifact, o galerie cu experiență de peste două decenii în colaborarea cu artiști contemporani, Paul Zimmerman a dialogat cu Dorel Topan despre creația sa în revista ”Artery”.

”Expoziția de la New York reprezintă una dintre seriile care fac parte din preocupările mele. În general pictez obiecte de consum, ca urmare a impactului pe care societatea de consum o are în prezent asupra țărilor ieșite din comunism. Păpușile reflectă partea emoțională cea mai pozitivă, oarecum o căutare a unei stări emoționale ingenue”, spune Dorel Topan despre creațiile care au poposit pe simezele americane.

Privind spre provocările cu care a venit 2020, artisul subliniază: ”Eu mă străduiesc să nu abandonez căutarea bucuriei din obiectele dragi mie, deși există o ipocrizie a relației individului cu obiectul de consum. O să pictez la fel de colorat și poate că picturile mele vor aduce o doză de bucurie într-o mare de artă pesimistă. Câteodată e bine să te bucuri de ceea ce ai realizat, iar în acest sens imaginile cu expoziția de la Artifact Gallery m-au bucurat foarte tare”.

Chestionat despre proiectele pe rol, maramureșeanul mărturisește: ”«Joaca» cu păpușile rămâne una dintre preocupările mele artistice. În același timp, compozițiile cu arlechini, marionete și bufoni mă interesează pentru a reda condiția individului într-o lume a manipulării. Dincolo de aspectul colorat al arlechinilor, al frumuseții lor artificiale, există un mister pe care spectatorul sper să îl descopere și în care să se poată identifica”.

Dorel Topan – ”Street Theatre” (2020)

Nu este nici pe departe prima prezență a maramureșeanului pe simeze internaționale. Un traseu început peste hotare început în 2005, aprilie, la Institutul Cultural al României la Budapesta. Au urmat popasuri artistice prilejuite de expoziții sau simpozioane în Polonia, Franța, Ungaria, Austria, Ucraina, Monaco. Anul 2013 aduce prima descindere a creațiilor lui Dorel Topan în Statele Unite ale Americii, cu prilejul ”Artists at home and abroad” de la Broadway Gallery, New York. Au urmat prezențe în Miami (”Red Dot”), Los Angeles (”Flat files exhibition”), Las Vegas (”Praxis remix”), New York din nou (”ART UpCLOSE”). În decembrie 2020, revine în New York, la Artifact Gallery, pentru o expoziție personală.

Interviul integral din ”Artery” este disponibil aici. Interviul cu traducere în limba română poate fi lecturat aici.

Mai multe despre Dorel Topan puteți descoperi aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», doreltopan.com

CITEȘTE ȘI:
Un maramureșean expune la New York

1 COMENTARIU

  1. Dorel Topan edte un artist complex, la fel cum sunt lucrarile sale influentate de expreinism, modernism. Iubeste culorile pe care le manuiestd cu o dezinvoltura de invidiat. Ca structura temperamentala si comportament este un om modest , asezat, fara excentritati pe care le practics uni artisti. Are un spirit critic si autocritic dezvoltat fiind in aceladi timp un abil si devotat om al scolii. Felicitari pentru tot ceea ce a creat si succes pe mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.