Nick Holhos - Mănăstirea din Ieud - Fotogeografica 2021

În cadrul proiectului proiectului ”Romania Student Tour”, derulat sub semnul triunghiului știință – pasiune – artă, este programată etapa de teren în Maramureșul istoric. Imaginile care vor rezulta în urma acestei descinderi se vor regăsi în catalogul “Maramureș – moștenirea unui neam”.

În perioada 26-29 august, sub egida Ministerului Tineretului și Sportului, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și UNESCO Pro Natura realizează etapa de teren în cadrul proiectului ”Romania Student Tour” – program naţional de redescoperire şi promovare a patrimoniului cultural şi natural al României. ”Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la «Romania Student Tour» o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală”, menționează Paul Bordaș – coordonator al Salonului Național de Fotografie ”Fotogeografica”.

Etapa de teren din cadrul ”Romania Student Tour” programează deplasări în aria geografică a Maramureșului istoric, pentru a observa ansambluri arhitecturale, tradiţii și obiceiuri din zonă, parcuri şi rezervaţii naturale, situri fosilifere și arheologice.

Ștefan Marinescu. – ”Moștenire” – Fotogeografica 2021

”Ca să-ți cunoști rădăcinile, musai să treci prin Maramureș. Aici este locul în care sufletul românesc vibrează în portul strămoșesc pe care bătrâni și copii îl poartă în fiece zi de sărbătoare la biserică. Aici este locul în care încă mai vezi o vâltoare, un război de țesut, o piuă, o moară ori o pălincie. E locul în care meșterii în lemn încrustează simbolul unui neam spre nemurire, e locul în care firul se țese și culoarea răsună în cântul ce duce ecoul unei moșteniri peste vremi. Aici e locul în care Paul Bordaș are curajul să privească oglindirea rădăcinilor unui neam până în ziua de azi și să le «lipească» pe culoarul de lumină «Fotogeografica – un sfert de veac, ca moștenire»”, spune artistul fotograf Mariana Scubli, premiul I la secțiunea Patrimoniu cultural, categoria Open la Fotogeografica 2021.

Mariana Scubli – ”Bici” – Fotogeografica 2021

Imaginile rezultate în urma acestor incursiuni vor sta la baza realizării catalogului foto “Maramureș – moștenirea unui neam”, care va permite publicului larg să cunoască şi să se declare cucerit de resursele locurilor, de natură, oameni, tradiţie, istorie şi de obiectivele turistice. Catalogul va fi prezentat la diverse evenimente naţionale şi internaționale.

În urma acestor descinderi în Maramureș, vor fi organizate în Bucureşti, Baia Mare, Sighetu Marmației și nu numai prezentări, dezbateri, expoziţii și proiecții video.

În palmaresul programului ”Romania Student Tour” sunt consemnate acţiuni ce s-au concretizat în 13 cataloage foto de mare succes: ”Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune”, ”Civilizația Mărginimii”, ”Transilvania, inima României”, ”Dobrogea la răscrucea timpurilor”, ”Descoperirea Naturii în Gorjul montan”, ”Ținutul Vulcanilor”, ”Țara dintre Crișuri”, ”Din lumea Banatului”, ”Haţeg, ţinutul dinozaurilor”, ”Din tainele Bucovinei”, ”Ţinutul Neamţului”, ”Enigmele Buzăului”, ”Plaiurile Vrancei”.

”Romania Student Tour” constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României, pus la cale de o echipă ce renaște an de an, în urma concursului național Fotogeografica.

Sursă informații și foto: Paul Bordaș

CITEȘTE ȘI:
Din Sighetu Marmației, pe podiumul Fotogeografica 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.