După succesul răsunător pe care l-a avut la București, la Art Safari, expoziția dedicată pictorului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974) este itinerată la Chișinău.

”Oamenii, portul și veselia Maramureșului vor fi puse în lumină în expoziția unui mare artist redescoperit, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. (…) Artistul a explorat într-un mod distinct particularitățile satului și le-a dezvăluit într-o manieră personală publicului larg. Pe țărani i-a pus în evidență prin maniera lui unică de a-i înfățișa în mijlocul ocupațiilor lor de zi cu zi. În timp ce prim-planul este ocupat de oamenii ținutului maramureșean, pe fundal este creionată natura acelor locuri, în toată frumusețea ei, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase și tușe aparte”, se arată pe site-ul Institutului Cultural Român (ICR) în prezentarea evenimentului.

Toate operele selectate fac parte din colecția Muzeului Maramureșan, majoritatea fiind dăruite de familia artistului către muzeul din Sighetu Marmației.

„Lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale”, menționează dr. Mirela Ana Barz, manager al Muzeului Maramureșan, citată de ICR.

Vernisajul expoziției „Chipuri de țărani în arta românească” va avea loc în 21 martie, de la ora 16.00. În Sala „Brancuși” a Galeriei Uniunii Artiștilor Plastici din Chișinău. Va putea fi vizitată până în 4 aprilie.

„Ne bucurăm să aducem Maramureșul, cu tradițiile, culorile, oamenii și voioșia lui, și peste hotare, în Republica Moldova, primăvara acesta. Expoziția «Chipuri de țărani în arta românească» celebrează viața la sat, prin chipurile de țărani pictate de artistul Traian Bilțiu-Dăncuș, care au îmbogățit arta românească”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova.

Sursă: ICR

CITEȘTE ȘI:
”Culorile Maramureșului”, la Art Safari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.