Muzeul Naţional de Artă al României, prin lucrările din patrimoniul propriu, a găsit o metodă inedită de a rescrie și ilustra câteva dintre cele mai importante recomandări pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus – asta pentru că este important ca mesajul să ajungă la cât mai multe persoane.
”Chiar dacă stăm acasă, nu înseamnă că nu ne putem bucura de opere de artă în care oamenii ieșeau nestingheriți din case, mai ales că ne ajută să ne gândim cu speranță la perioada în care autoizolarea nu va mai fi necesară și noi ne vom putea relua viața de dinainte”, se arată într-un comunicat postat de Muzeul Național de Artă al României (MNAR) pe site-ul oficial.
Pentru a fi în ton cu vremurile pe care le trăim, reprezentanții MNAR au realizat un ghid al măsurilor de prevenire a răspândirii infectărilor cu COVID-19, ilustrat cu câteva dintre lucrările din patrimoniul muzeului:
Regula 1: Nu ieșiți din casă decât dacă mergeți la serviciu, să procurați alimente, aveți o urgență medicală sau o altă situație care nu suportă amânare.

Regula 2: Încercați să cumpărați suficiente alimente încât să nu fie nevoie să ieșiți în fiecare zi pentru aprovizionare, dar fără să lăsați panica să vă controleze și să faceți provizii nejustificate. Să ne gândim și la nevoile celorlalți!

Regula 3: În această perioadă stăm acasă și ne uităm online la concertele, spectacolele de teatru și filmele puse la dispoziție de instituții culturale din întreaga lume.

Regula 4: Nu mergeți în piețe, târguri și alte zone aglomerate.

Regula 5: Nu este momentul să ieșim în natură la picnic, grătar sau socializare, oricât de frumoasă ar fi vremea în perioada următoare.

Regula 6: Cu sau fără lăutari, petrecerile pot să mai aștepte. Când va trece perioada de autoizolare, vom avea cu adevărat un motiv să sărbătorim!

Regula 7: Sunați-vă părinții și bunicii, mai ales dacă sunt undeva la țară, unde informația ajunge mai greu, și vorbiți-le despre cât de important este să stăm acasă în această perioadă.

Regula 8: Păstrați o distanță de cel puțin un metru față de celelalte persoane și evitați gesturile pe care la facem în mod obișnuit când ne întâlnim cu cineva drag: pupatul pe obraz, strânsul sau sărutatul mâinii, îmbrățisările. O să fie o mare îmbrățișare de grup la finalul acestei perioade dificile. Dar până atunci…

Vă reamintim că pe site-ul Muzeului Național de Artă al României găsiți șase tururi virtuale, atât pentru cele trei galerii permanente de la MNAR, cât și pentru muzeele satelit. Detaliile sunt disponibile aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Național de Artă al României