În perioada celei de-a 30-a ediții a Festivalului ATELIER, Radu Macrinici va susține un workshop de dramaturgie dedicat liceenilor băimăreni.

O combinaţie de disciplină şi spirit ludic

”Acest workshop urmăreşte crearea unei baze teoretice accesibile şi a unor deprinderi practice minime, necesare profesiei de dramaturg, termen folosit aici în sens tradiţional, însemnând autor de texte dramatice destinate reprezentării lor pe scenele teatrelor. Subiectele includ crearea personajelor , dezvoltarea story-ului, a dialogurilor, precum şi scrierea într-un mod cât mai natural şi mai aproape de ritmurile limbii vorbite”, se arată pe site-ul Teatrului Municipal Baia Mare.

În paralel cu teoria, workshop-ul va dezvolta capacitaţile cursanţilor printr-o serie de exerciţii, structurate în ordinea complexității lor, cele mai multe dintre ele urmând să fie rezolvate cu ajutorul mijloacelor specifice artei scrisului. ”Acest workshop nu promovează o metodă sau un stil anume, el explorează diverse moduri de a scrie teatru prin intermediul jocurilor, câteva dintre ele bazate pe experienţa unor maeştri ai dramaturgiei”, menționează sursa citată.

Prin modul în care e conceput, workshop-ul de dramaturgie reprezintă o combinaţie de disciplină şi spirit ludic.

Cine este profesorul de dramaturgie?

”Desenează” portretul cei de la Teatrul Municipal Baia Mare. Radu Macrinici a debutat ca autor dramatic în 1994, la Theatre de la Residence Palace din Bruxelles, cu piesa ”Bibliotecarul”. Textul a fost reprezentat, în acelaşi an, la Teatrul „Renaud-Barrault” din Paris, la Teatrul Naţional „Maria Guerrero” din Madrid, la Compania „Teatral do Chiado” din Lisabona, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi a apărut în volum, în două ediții, în limba franceză, la editura Ambedui din Bruxelles.

Piesele sale de teatru (”Bibliotecarul”, ”Evanghelia după Toma”, ”Ping Body”, ”Ocean Cafe”, ”Danssolitude”, ”Îngerul Electric”, ”Ț(T)ara mea”, ”Mama Lolita”, ”Alchimistul”, ”Jack Lunetistul”, ”Vorbitor”, ”Țiganiada”, ”Această poveste nu va fi spusă niciodată”) au fost publicate în volum și montate la Teatrul ”Odeon” București, Teatrul ”Tineretului” Piatra Neamț, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Național Timișoara, Teatrul ”Regina Maria” Oradea, Teatrul ”Nottara” București, Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov, Teatrul ”I.D.Sîrbu” Petroșani, Teatrul Maghiar Timișoara, Teatrul ”Act” București, Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național Târgu Mureș.

În 2006, piesa ”Îngerul electric” a fost reprezentată la Piccolo Teatro din Milano, iar în 2021 la Teatrul Nova Scena din Bratislava.

A fost directorul Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, profesor de „creative writing” la masteranzii Universității din Braşov şi directorul Teatrului din Turn Sighişoara, iar în prezent este managerul Teatrului Municipal Baia Mare. În 1992 a creat Festivalul ATELIER, cel mai vechi festival internaţional de teatru din România, cu ediții la Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Satu Mare și Baia Mare, a inițiat ”Prima întâlnire a tinerilor teatrologi din România” (Sfântu Gheorghe, 2013), dar și proiectul ”eXcentric dance team(s) international festival”, cu o primă ediție în anul 2023, la Baia Mare.

Ca dramaturg, a fost premiat de Hostage Production London, Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. A câştigat de două ori Premiul pentru cea mai bună piesă a anului (în 1997 pentru piesa ”Ţ(T)ara mea” şi în 2009 pentru ”Jack Lunetistul”), premiu acordat de UNITER şi Casa Regală a României.

Programul workshop-ului 

luni, 10 iunie: 16.00 – 17.30
marți, 11 iunie: 15.30 – 17.00
miercuri, 12 iunie: 16.00 – 17.30
joi, 13 iunie: 16.00 – 17.30
vineri, 14 iunie: 15.30 – 17.00

Participanții se pot înscrie prin email la adresa marketing@teatrulbm.ro sau prin sms / whatsapp la 0751 776237. Accesul este gratuit.

Sursă: Teatrul Municipal Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Film 100% băimărean are în această lună premiera la Cinema City

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.