Elevii clasei a IX-a D de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare au mâine o altfel de oră de dirigenție. Una online, colaborativă. ”Despre fericire” este tema propusă. Iar lecția este una pilot în cadrul Școlii Fericirii inițiate de un profesor român din Japonia.
În 21 aprilie, elevii clasei a IX-a D de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare au participat online la o întâlnire despre educație pusă la cale de diriginta Tatiana Cauni, profesor de limba și literatura română. Invitat: Teodor Nițu, profesor de fizică din Japonia. ”Copiii mei l-au îndrăgit tare”, spune Tatiana Cauni.
Așa că atunci când Teodor Nițu a lansat Școala Fericirii în comunitatea ForLife, alegerea liceenilor de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare a venit cumva firesc. ”Sunt foarte interesat și foarte pornit să construiesc un sistem de învățământ în care elevii și profesorii și starea lor de bine și de fericire să fie pe primul loc. După părerea mea numai dacă construim această mentalitate și stare de viețuire vom putea cu adevărat să facem educație și vom avea elevi și dascăli fericiți și împliniți”, spune Teodor Nițu.
Lecția pilot din cadrul Școlii fericirii are loc mâine, așadar, cu elevii clasei a IX-a D de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare. ”Sperăm că fericirea e un subiect frumos pentru ei. Credem – și Teodor, și eu – că dacă elevii noștri ar fi fericiți la școală, atunci ar vedea altfel educația și ar fi altfel motivați să învețe”, consideră Tatiana Cauni.
”Ideea mea este ca mai întâi să facem un sistem și o curriculă care să funcționeze și care să includă, pe lângă educația tradițională (dar făcută altfel) și educația mentală și socio-emoțională. După aceea vine implementarea lui”, completează Teodor Nițu.
Elevii clasei a IX-a D de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare nu sunt la prima oră de dirigenție mai altfel. Diriginta Tatiana Cauni i-a provocat în trecut să discute, de exemplu, despre demnitate (pornind de la cartea ”Școli care învață”, de Peter Senge; volum apărut la editura Trei) și despre empatie (bornă de plecare ”Umilirea publică în epoca internetului”, autor Jon Ronson – Grupul Editorial Art).
Ramona-Ioana Pop
Imagine de Alexandra de la Pixabay. Sursă foto afiș și întâlnire Zoom: Tatiana Cauni.