”Bună să vă fie inima! Cum sunteți? Sperăm că bine, sănătoși, bată-vă cucu, să vă bată!”, așa începe mesajul de azi al muzeografului Ștefan Florian de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

”Noi ne-nvârtim prin muzeu, facem curat, <<tomnim>> garduri, măturăm în case, scoatem țoalele la aerisit, doară vine Paștele și trebuie să așteptăm sărbătoarea cu sufletul curat și casa curată”, descrie Ștefan Florian atmosfera de la Muzeul Satului.

Chiar și din spatele măștilor, pe ulițele satului de pe Dealul Florilor răzbat zâmbetele și voia bună: ”Și știți de ce suntem așa de buni și de pozitivi? Cântă cucul! Și cum ajungem la muzeu ne cântă direct din față, de pe deal, și asta se zice că e de bine și pentru noi, și pentru dumneavoastră. Nu ar fi bine să cânte din spate sau din stânga, zice vorba din popor”.

Nu numai de unde se aude cucul cântând, aflăm noi, orășenii, că este important. Dar și starea de spirit în care te găsește: ”Nu-i bine să te afle supărat, flămând, sărac. Cum te află cucul, așa ți-a umbla tot anul. Și pe noi ne-a aflat senini și încrezători, ba și cu pomii din muzeu înfloriți. Știți și dumneavoastră povestea cu banii, nu? Ar fi bine să avem cât decât niște bani în buzunar când cântă cucul ca să avem tot anul… Acuma nu vă gândiți la ce e mai rău, bine-a fi, om trece și peste asta, dar țineți un bănuț in buzunar. Noi așagândim că aduce vești bune și s-a găta și tărășenia asta cât de curând”.

Cucul, ne învață muzeograful Ștefan Florian, știe el multe: cântă să anunțe fetelor câți ani au de așteptat până la măritiș; cântă de bucurie, dar și de necaz; prezice una și alta, dar mai ales mersul în cătănie și… anotimpurile. ”<<No, o cântat cucu!>>, adică de-acuma sigur e primăvară, de-acuma e vremea de pus în pământ; <<No, nu să mai aude cucu, nu, nu…>> și asta înseamnă că e vremea să vină vara cu muncile ei: <<Vine cucu și ne cântă/ Când îi vara mai flămândă/ Mere cucu și ne lasă/ Când îi vara mai frumoasă…/ Colo pă la Sânziene/ Își bagă clonțucu-n pene/ Și mere fără de vreme>>. Da’ până s-a duce cucu să ne bucurăm de primăvară și să trecem frumos, cu îngăduință prin Săptămâna Mare!”

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Scrisoare de dor de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Plimbări virtuale pe ulițele din Muzeul Satului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.