În cazul în care sunteți pasionați de fotografie (și nu numai), atunci aflați că, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, puteți da timpul înapoi și puteți vizita – în cadrul expoziţiei ”Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat” – un atelier fotografic de la debutul secolului 20 şi un laborator de prelucrare şi de transpunere a clişeelor pe hârtie fotografică.

Suba Zoltán (1911-2009) a fost unul dintre cei mai importanţi fotografi ai oraşului Baia Mare. ”După anii de ucenicie din atelierul fotografului băimărean Huszthy Matyás (1925-1929), dar şi după stagiile de perfecţionare în tehnica portretului desfăşurate la Târgu Mureş (a lucrat în atelierul lui Horváth Victor, fotograf al Curţii Regale), Miercurea Ciuc şi Budapesta, în toamna anului 1937, Suba Zoltán şi-a deschis primul atelier fotografic în Centrul Vechi. Între anii 1953 şi 1977 şi-a continuat activitatea în atelierul deschis în propria sa locuinţă (situată pe actuala stradă a Ţibleşului), în cadrul Cooperativei Gutinul (pe strada Podul Viilor) şi în cadrul Institutului Pedagogic”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

În prima parte a activităţii sale a realizat fotografii-portret, fotografii de nuntă, fotografii de familie, peisaje din natură şi imagini cu oraşul vechi. ”După anul 1944, a realizat fotografii-reportaj la diferite evenimente istorice şi politice (1 mai, 23 august), culturale şi sportive, dar şi fotografii pentru obţinerea buletinelor, a carnetelor de membri PCR şi pentru ziarul <<Pentru Socialism>>”, se arată în prezentarea expoziției ”Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”, expoziție în cadrul căreia sunt reconstituite un atelier fotografic şi un laborator de prelucrare şi de transpunere a clişeelor pe hârtie fotografică, așa cum arătau ele la începuturile secolului 20.

Cadrul expoziţional este completat de clişee pe sticlă din colecţia muzeală (provenite din colecţia Suba Zoltán), documente de arhivă, albume de familie şi diferite accesorii folosite în „camera obscură”, din colecţia Suba Zoltán, puse la dispoziţie în scopul valorificării culturale de către fiica fotografului băimărean, Agneta Suba.

Pe lângă această expoziție, vizitatorii mai pot vedea, în cadrul expoziției permanente a muzeului, alte nouă expoziții tematice: Necropola tumulară de la Lăpuş. Istoricul cercetărilor arheologice; Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului; Baia Mare – Piața Cetății. Vestigii arheologice; Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric; Baia Mare – oraș liber regal; Maramureșul și Marea Unire (1918); ”Tot înainte!” Elev în România comunistă; Minerit și civilizație în Maramureș; Călătorie în universul Ceasului.

Biletul de acces, în valoare de 6 lei (adulți) și 3 lei (copii, preșcolari, școlari, studenți, pensionari), se procură de la casa de bilete. Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.30 (ultima intrare).

Informații și fotografii: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

CITEȘTE ȘI:
Aproximativ 300 de piese măsoară timpul la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.