Astăzi, în România se sărbătorește Ziua Automobilistului. A fost stabilită această dată întrucât într-o zi de 5 aprilie, anul 1904, se înființa Automobil Clubul Român. Imediat după nașterea ACR au început să se organizeze filiale în localitățile din țară unde erau două, trei mașini.

România a fost printre primele țări europene în care s-a înființat un club automobilistic. Cinci luni mai târziu avea loc prima cursă de mașini de la noi, pe traseul București – Giurgiu – București, pe o lungime de 120 de kilometri. România ajungea a șasea țară din lume care organiza un concurs automobilistic, după Franța, SUA, Germania, Italia și Austria. Câștigătorul, George Valentin Bibescu, a avut o medie a vitezei de 66 km/h. Nu era puțin pentru începutul veacului trecut.

În 1904 existau în România 51 de automobile.

Primul examen de conducere a avut loc în 10 ianuarie 1908, din ordinul prefectului Poliției Capitalei. Brevetul se obținea după ce candidatul trecea cu bine de o probă de viteză în timpul căreia polițistul examinator azvârlea o pernă în fața mașinii, șoferul trebuind să frâneze instantaneu. Deh, test de conducere cu patină a vremii.

La mulți ani, dragi automobiliști, de ziua voastră și drumuri bune să aveți pe oriunde vă vor purta roțile mașinilor. (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.