Expoziția ”Maramureș: tradiții și povești” a fost ieri seară vernisată la Institutul Cultural Român din Madrid.

În cadrul programului aniversar care marchează 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei, a fost ieri vernisată la Institutul Cultural Român din Madrid expoziția ”Maramureș: tradiții și povești” (curator, Anamaria Nagy). ”Suntem bucuroși că am avut ocazia de a aduce un crâmpei din Maramureșul nostru frumos în capitala Regatului Spaniei”, spune Monica Mare – director al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, prezentă la vernisaj.

Partea de fotografie expoziției a fost concepută de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. Imaginile invită privitorul să fie părtaș la viața de zi cu zi din satele Maramureșului: la biserica de lemn din Desești, unde tocmai s-a încheiat slujba și credincioșii se îndreaptă spre casă; la nuntă în Bogdan Vodă, unde feciorii horesc și joacă, în timp ce bătrânele satului îi privesc de pe laiță; în satul Sârbi, unde o ”mătușă” aruncă în vâltoare cergi și țoluri. Doar câteva exemple din poveștile puse în fotografiile realizate de Felician Săteanu, Mihai Ian Nedelcu, Costas Dumitrescu, Ovidiu Grovu, Călin Andra, Cornel Hlupină, Robert Kovacs, Gheorghe Petrilă, Sorin Onișor, Ionel Onofraș, Karin Lachner, Gabriel Motica, Rada Pavel și Vasile Timur Chiș.

În partea etnografică a expoziției din Madrid, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș prezintă elemente de port popular din toate Țările Maramureșului (Țara Lăpușului, Țara Chioarului, Maramureșul Voievodal și Țara Codrului), fiecare cu specificul său, dar care, ca întreg, oferă unicitate Maramureșului. Alături de piese din patrimoniul muzeului, se regăsesc costume tradiționale din Colecția ”Lada de zestre” a Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” și piese de port din colecții particulare. Cămeși, șorțuri, zadii, poale, cojoace, zgărdane, clopuri, brâie ”locuiesc” o vreme în capitala Spaniei.

”Maramureș, tradiții și povești” este o expoziție ”plină de culoare, cu parfum arhaic, dar și cu note de contemporaneitate, ce invită publicul la o călătorie vizuală în lumea satului maramureșean, prin intermediul fotografiilor și al costumelor tradiționale specifice fiecărei zone etnografice a Maramureșului, oferind o panoramă asupra diversității obiceiurilor, meșteșugurilor, stilului arhitectural, dar și a straielor populare, ce conferă unicitate Maramureșului”, consideră reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară.

Expoziția poate fi vizitată, conform ICR Madrid, până în 5 august, între orele 10.00 și 16.00, la adresa Plaza del Cordon nr. 1, sub Dcha., 28005.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Expoziția ”Maramureș: tradiții și povești”, la Institutul Cultural Român din Madrid

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.