În Groși, pe Valea Mare, a fost organizată o clacă de cosit și spart brazde așa, ca odinioară. Gazdă a fost familia Zoicaș. Au participat peste 30 de cosași, femei care au ajutat la ”împrăștietul brazdelor” și care i-au omenit cu bucate tradiționale și horincă pe clăcani. Gazdele au pregătit plăcinte, sarmale și ulcioare cu horincă. De asemenea, au fost prezenți oameni de cultură, dar și iubitori de tradiții și obiceiuri, evenimentul adunând peste 100 de participanți.
”A fost o adevărată sărbătoare a comunității, prin intermediul căreia s-a încercat reînvierea și readucerea la viață a obiceiurilor satului românesc de altă dată. Activitatea s-a adresat și celor mai tineri, dorind să li se facă cunoscută clacă la coasă și lor și astfel aceștia să poată prelua din experiența celor vârstnici. Cositul manual este întâlnit tot mai rar și tot mai puțin transmis din tata-n fiu, motiv pentru care noi, cei care ne ocupăm de conservare și promovare a tradițiilor, susținem și încurajăm astfel de manifestări”, scrie Diana Denisa Țicală de la Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş.
Și, pentru că a fost o clacă cu ceteră, pe tot parcursul evenimentului atmosfera a fost întreținută de instrumente tradiționale și mai cu seamă de taragotul fermecat a maestrului Dumitru Dobrican. Prezenți au fost și ”Dănțăușii din Groși”.
Sursă: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş (credit foto: Dragomir Ovidiu)
CITEȘTE ȘI:
Clacă de secerat în Suciu de Sus