În 19 și 20 august are loc Festivalul interjudețean ”Hora la Prislop”. Eveniment care ajunge la cea de-a 51-a ediție. De la paradă moto, la concerte folk și rock. Tabere dacice și la observații astronomice. De la spectacol folcloric, la târgul meșterilor populari.
”Nedeia munților”, încă din 1373
”Iniţial, această sărbătoare s-a numit «Nedeia muntelui» şi era un prilej cu care românii de pe ambii versanţi ai Carpaţilor și din alte zone apropiate se întâlneau pe munte”, precizează reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.
De unde până unde ”nedeia”? Explicația este simplă: ”Pentru că avea loc pe locurile numite Cornu Nedeii ori pe Geamănul sau Știol”, menționează sursa citată. ”Această sărbătoare este atestată documentar încă din anul 1373. Căpătă interdicție în anul 1848 și este reluată în anul 1968 la inițiativa unor intelectuali ai vremii în frunte cu profesorul de istorie și folcloristul Nicoară Timiș, directorul Centrului Creației Populare la acea vreme.
În anul 1968, când acest obicei a fost reluat, a primit denumirea de «Hora la Prislop». Nicoară Timiș, inițiatorul acestei sărbători, spune că a ales această denumire deoarece hora «reprezintă unitatea neamului românesc, iar pe de altă parte simbolizează cercul solar, motiv etnografic care apare și în portul nostru popular, pe covoare, în cusături și chiar Pasca de la Paști», vin cu detaliile cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Ediția 51 începe cu expoziția și parada moto
Festivalul interjudețean ”Hora la Prislop”, ediția 51, va fi deschis sâmbătă, 19 august, de expoziția și parada moto puse la cale de Rock N’ Road Friends Club și Asociația Zimbrii Sighetului. Pentru ora 14.30 este anunțată expo moto la Casa de Cultură din Vișeu de Sus, pentru ca la 15.30 să se dea startul în parada moto care va urma traseul Vișeu de Sus – Moisei – Borșa – Pasul Prislop. Odată cu încheierea paradei, începe concertul folk-rock. Pe scenă vor urca Bucovina, Scarlet Aura, Civic Rebels, Ska-nk și Sukar Nation.
Cea de-a doua zi a festivalului va fi dedicată zestrei culturale a maramureșenilor, sucevenilor și bistrițenilor. Este programat, de la 12.00, un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, grupuri tradiționale din Bucovina, Ansamblul „Cercănelul” Borșa, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundul Bârgăului și Ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistrița-Năsăud.
Va fi organizat un târg al meșterilor populari din Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud. Vor avea loc degustări de preparate culinare tradiționale. Puteți opta pentru taberele dacice cu ateliere demonstrative şi interactive de fierărit, țesut, olărit, gătit în vase – replici din lut. Nu vor lipsi observaţiile astronomice de noapte și de zi.
Pagina evenimentului, aici.
Sursă foto: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș
CITEȘTE ȘI:
18-20 august, mic festival rural în Breb