Și-a dedicat întreaga viață sportului. Și nu oricum. Ci cu o pasiune admirabilă. Așa a strâns sute de rezultate importante la nivel național, balcanic, european și mondial. A stabilit 65 de recorduri naționale și balcanice, din care aproape jumătate mai sunt valabile. Azi, când împlinește 86 de ani, Iosif Hecko mărturisește că 2022 a fost cel mai bun sezon al său.

Aleargă de la 11 ani. Azi împlinește 86!

Iosif Hecko împlinește azi 86 de ani. A iubit sportul de mic. A practicat patinaj, oină, fotbal, șah, tenis de masă, volei. De alergat aleargă de la vârsta de 11 ani. În cei 75 de ani dedicați sportului, și-a construit un palmares absolut impresionant. Nu doar prin numărul performanțelor atinse, ci și prin valoarea lor. A adunat peste 220 de titluri naționale la atletism și orientare (în alergare și pe schiuri), 36 de titluri balcanice, patru titluri europene, două titluri de vicecampion european, unul de vicececampion mondial.

A stabilit peste 50 de recorduri naționale pe distanțele de: 800m, 1.500m, o milă, 5.000m, 10.000m, semimaraton, 25.000m și maraton. Plus 15 recorduri balcanice. ”Încă mai trăiesc 26 naționale și șase balcanice”, spune sărbătoritul zilei. Care face și o mărturisire paradoxală: ”Și totuși cel mai bun an competițional al meu este 2022!”

Lauri naționali, balcanici și europeni

Sportivul vine și cu argumentele. Anul competițional a început în martie cu două titluri naționale, la 1.500m și 3.000m, obținute în sală. Cu recorduri naționale cu tot. ”Un prieten spunea că e ușor să devii campion fără adversari. E adevărat: am alergat singur în sală în București la categorie +85, dar am terminat cursa înaintea alergătorilor de la categoriile +75 și +80”, spune Hecko. În aceeași lună martie, Hecko devine campion balcanic în Slovenia, la 1.500m și 3.000m, cu recorduri balcanice și naționale. În aprilie cucerește aurul național la 10.000m pe șosea, stabilind – ați ghicit – record național. Luna mai îi aduce două titluri de vicecampion european, la 10.000m și 5.000m (cu record național), distincții obținute în Italia. În august, la Campionatul Național, cucerește aur cu record național la 5000m și la 1500m.

O înfrângere cu gust de victorie

Trăgând linie de finish acestui sezon, Hecko admite că marea victorie a acestui an competițional este, însă, alta. Și ne întoarcem în timp până în 2014, când – în cantonamentul de iarnă de la Harghita Băi – Hecko suferă o accidentare. ”Trei coaste rupte în cinci locuri și plămâni perforați”, își amintește campionul. Specialiștii de la spitalul din Miercurea Ciuc îl sfătuiesc să nu mai alerge. După trei luni de la operație își reia ușor antrenamentele. După șase luni participă la Campionatul Național de pistă, la proba de 10.000m. ”Sosesc pe locul 2. Era prima mea înfrângere în România după 30 de ani, dar eu o simțeam ca pe o mare victorie: pot să alerg”, spune Hecko.

”I-am învins pe toți”

Așa că azi, la finele unui nou sezon cu locuri I și recorduri, performerul mărturisește: ”E adevărat că plămânii au doar 60% din capacitate și respir mai greu, iar rezultatele nu sunt așa cum ar fi fost dacă plămânii erau la 100%. Dar m-am născut în Telciu (Bistrița-Năsăud), lângă satul lui Coșbuc, care spunea «O luptă-i viața / Deci te luptă». Și eu asta fac. Deci performanța acestui an nu sunt titlurile cucerite, ci recordurile naționale și balcanice stabilite. Unde practic i-am avut adversari pe toți cei care au alergat de-a lungul istoriei în probele respective înaintea mea. Și nu au fost puțini. I-am învins pe toți. Dar în primul rând mi-am învins propriile limite”.

 

La mulți ani, profesorului Iosif Hecko! Așteptăm recordurile anului 2023. Care cu siguranță nu se vor lăsa deloc așteptate…

Ramona-Ioana Pop
Foto: arhiva personală Mihaela Hecko

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.