O plimbare de vacanță prin Elveția. De la pașii purtați pe cel mai vechi pod de lemn acoperit din Europa, la povestea șofranului. De la o vizită în orașul cu cel mai mare cost al vieții de zi cu zi din Europa, la degustarea uneia dintre cele mai apreciate ciocolate din lume. Plus un popas în apartamentul unde a locuit Einstein. O țară de poveste și cu multe povești…

Lucerna – micul orășel care te poartă cu sute de ani în urmă
Fiecare oraș elvețian spune o poveste, însă Lucerna pare că îți spune o poveste la fiecare pas. Străduțe pavate, clădiri istorice, bine întreținute, dar și o priveliște absolut magnifică pe deasupra lacului, spre munții din depărtare.
Podul Capelei, care este unul dintre simbolurile orașului, te transpune într-o lume demult uitată, cu sute de ani în urmă, odată ce pășești pe el. Acesta datează din secolul XIV și este considerat cel mai vechi pod de lemn acoperit din Europa. Iar dacă îl străbați și îți arunci privirea în sus, descoperi picturi care prezintă numeroase detalii din istoria orașului.
Centrul Vechi este și el plin de locuri interesante: Primăria, turnul cu ceas, fântâna Fritschi, dar și numeroase clădiri vechi, pictate cu diferite simboluri, precum clădirea restaurantului Fritschi, care spune povestea breslei șofranului – breaslă din care făceau parte comercianții de mirodenii. Dacă ajungi în zonă la primele ore ale dimineții, ai ocazia să vezi producătorii locali, care te vor îmbia să cumperi sau să guști din cele mai proaspete produse expuse pe tarabele lor, de la fructe și legume proaspete, până la brânzeturi, plante aromatice, flori sau decorațiuni.
Zona veche a orașului este delimitată printr-un zid fortificat care datează încă din secolul XIII – Musegg Wall, împreună cu nouă turnuri cu nume și roluri diferite.



Zürich – centrul economic al Elveției
Zürich este cel mai mare și mai important oraș al Elveției, fiind centrul economic al țării. Totodată, Zürich este orașul cu cel mai mare cost al vieții de zi cu zi din Europa. Ca și turist, ia în calcul o zi sau două pentru a lua pulsul orașului.
Lasă-te sedus de străduțele ce te conduc printre numeroase clădiri care îți atrag atenția: biserica Fraumunster, Muzeul Național al Elveției, biserica St. Peter, Universitatea Tehnică, de unde ai o panoramă absolut superbă asupra orașului. În drum spre centrul vechi, poți să străbați mai multe poduri, iar astfel, să descoperi locuri mai mult sau mai puțin cunoscute. Iar dacă rămâi de-a lungul râului Limmat, la ceas de seară, orașul se luminează încet, iar profilul clădirilor ce sclipesc în apă dau un aer boem orașului care se întinde în apropierea lacului cu același nume.

La doar câțiva kilometri de Zürich, în micul sat Kilchberg, se află fabrica de ciocolată Lindt, pe care nu ai cum să o ratezi dacă ajungi în zonă. Fabrica este ca un muzeu interactiv, iar dacă ești un iubitor al desertului obținut din boabe de cacao, îți va fi greu să te desparți de zonele unde se face degustarea uneia dintre cele mai apreciate ciocolate din lume. Totodată, vei afla detalii interesante despre istoria îndelungată a producerii ciocolatei în Elveția, pornind de la pionierii Cailler, Suchard sau Tobler și până în zilele noastre.
Și, dacă vorbim de partea gastronomică a Elveției, nu poți să pleci înainte de a încerca un fondue, mai ales dacă ești iubitor de brânzeturi. Și chiar dacă nu ești, după ce îl vei încerca, vei deveni. Textura cremoasă a amestecului de brânză topită cu mirodenii e absolut savuroasă.

La o cafea… într-o biserică reformată din Berna
Arcadele, clădirile de piatră, fântânile și aleile pietruite sunt doar câteva dintre elementele ce oferă un șarm aparte Centrului Vechi al orașului Berna. Orașul a atras numeroase celebrități de-a lungul timpului, iar azi turiștii continuă să vină în număr mare pentru a vizita capitala Elveției. Berna este un oraș medieval foarte bine întreținut, despre care ai putea spune cu mâna pe inimă că este mai degrabă un mic orășel de provincie.
Plimbându-te pe aleile sale înguste, nu poți să nu remarci cât de bine e totul pus la punct: clădirile sunt îngrijite, străduțele sunt curate, iar mijloacele de transport în comun leagă principala zonă centrală de restul cartierelor.
Unul dintre principalele puncte de atracție din Berna este apartamentul unde a locuit Einstein. Casa Einstein este în prezent un mic muzeu, unde poți descoperi mai multe detalii despre viața profesională, dar și despre viața personală a marelui fizician german.

Dacă te lași purtat prin micul orășel, ai ocazia să ajungi într-un loc cu totul aparte: Biserica Sfântului Duh. O biserică reformată care, deși este una dintre cele mai mari biserici reformate din Elveția, nu impresionează prin grandoare sau picturi, ci printr-un aspect cu totul neobișnuit: aici poți servi o cafea sau un suc și poți intra în vorbă cu localnici și expați deopotrivă. La final, consumația o plătești printr-o donație către biserică și oamenii ce se îngrijesc de acest loc.
Turnul cu Ceas, clădirea și Piața Parlamentului, dar și toată zona de Centru Vechi a orașului se dezvăluie încet, la pas. Iar la final de zi, când soarele ajunge la apus, revino în zona mai nouă a orașului, de unde ai o priveliște fermecătoare asupra zonei declarate monument UNESCO.

Text și foto: Gabriela Kuhajda
CITEȘTE ȘI:
Maroc – o țară a contrastelor, care își surprinde vizitatorii la fiecare pas