Băimăreanca Anamaria Suciu va participa la sfârșitul lunii la Campionatul European de judo pentru cadeți. Competiția va avea loc în Sofia (Bulgaria). ”Obiectivul meu este câștigarea unei medalii de aur”, spune judoka.

”De abia așteptam să vină ora 19:00 să pot merge la antrenament!”

Anamaria Suciu (născută în 25 iulie 2007, în Baia Mare) este elevă la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare, în clasa a X-a C (diriginte, prof. Radu Hotea). Anul trecut, a terminat clasa a IX-a cu premiul I grație mediei de 9.50. De șapte ani, Anamaria practică judo la CSM Baia Mare.

”Făceam handbal de ceva timp, dar am început să merg la antrenamentele de judo doar pentru a avea grijă de fratele meu mai mic și, la scurt timp, am realizat că nu era doar atât: începuse să îmi placă din ce în ce mai mult. M-am hotărât să renunț la handbal deoarece clar preferam judo-ul. De abia așteptam să vină ora 19:00 să pot merge la antrenament! Domnul antrenor îmi repeta mereu că pot fi cea mai bună iar asta îmi dădea o mare încredere în mine”, își amintește pentru eZiarultău Anamaria.

”Anamaria s-a apucat de judo dintr-o întâmplare. Fratele ei, Alex Suciu – de asemenea multiplu medaliat național și internațional – practica judo și, venind după el la antrenament, am reușit să o conving să participe la un singur antrenament… Și iată-ne după șapte ani tot împreună”, declară antrenorul Alin Popdan.

”Oricât de rău m-aș simți, când pun kimonoul pe mine dispare tot”

În acest răstimp, în palmares, Anamaria a adunat, printre altele, două titluri de vicecampioană balcanică (individual și cu echipa, la juniori 2), un loc 5 la Cupa Europei (juniori 2) și un loc 7 la Cupa Europei (juniori 1), un titlu național (juniori 1) și unul de vicecampioană a României (juniori 2).

Dincolo de medalii, însă, judo-ul înseamnă mult mai mult pentru Anamaria: ”Făceam și fac în continuare ce îmi place și am o susținere necondiționată din partea lui și a părinților. Știu că oricât aș fi de indispusă și oricât de rău m-aș simți, când intru în sală și pun kimonoul pe mine dispare tot. Consider că acest sport m-a disciplinat, m-a făcut să am o viață echilibrată și în momentul de față îmi formează caracterul care mă va defini o viață de acum încolo”.

”Este o sportivă foarte talentată, fiind printre cei mai promițători judoka ai României. De asemenea, este foarte serioasă, muncitoare și hotărâtă să își atingă țelul principal: acela de a reprezenta într-o zi România la Jocurile Olimpice!”, completează Alin Popdan.

”E o mare mândrie pentru fiecare sportiv să reprezinte tricolorul”

La sfârșitul lunii, Anamaria participă la Campionatul European pentru cadeți. ”La prima competiție internațională la care am concurat mă simțeam așa de fericită că pot spune că fac parte din echipa de judo a României. Eram tare bucuroasă să mă aflu acolo. Cu timpul nimic nu s-a schimbat. Consider că e o mare mândrie pentru fiecare sportiv să reprezinte tricolorul dincolo de granițe”, mărturisește judoka.

La Europeanul din Bulgaria, Anamaria nu merge doar să reprezinte tricolorul. Va evolua pentru a auzi imnul României intonat pentru ea: ”Obiectivul meu este câștigarea unei medalii de aur. Nu știu dacă se va întâmpla sau nu. Dar știu că acest concurs este doar unul intermediar pentru tot ceea ce va avea să urmeze în viitor. Dar consider că titlul european este la îndemâna mea dacă mă voi bate cu mintea limpede și la capacitatea mea maximă”.

De trei ani, Anamaria este componenta Centrului Național Olimpic de Judo de la Cluj-Napoca.

Sursă foto: Alin Popdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.