Jocuri din Maramureș, în „Suita coregrafică națională a României”

A 10-a ediție a seminarului coregrafic ”Magia dansului” a avut loc în Mediaș și Sibiu. Au participat 27 de maeștri și profesori coregrafi, reprezentând 27 de zone și subzone folclorice ale țării. 140 de dansatori, precum și reprezentanți ai instituțiilor de cultură și iubitori ai dansului tradițional românesc, atât din țară, cât și de peste hotare.

Timp de trei zile, au avut loc pregătiri cu jocurile predate la edițiile anterioare, în vederea realizării spectacolului ”Magia dansului”. În cea de a patra zi, pe scena Centrului Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, a avut loc spectacolul aniversar. Județul Maramureș a fost reprezentat de o parte dintre membrii Ansamblului folcloric „Tulnicul” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Baia Mare. Alături de maestrul coregraf, prof. Grigore Simionca, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan”.

”Aceștia au jucat «Bărbătescu» și «De-nvârtit», două dintre cele mai reprezentative jocuri din Maramureșul istoric. Au îmbrăcat costumul popular din Maramureș coregrafi și dansatori talentați din țară, care au reușit în acest timp scurt să învețe jocurile maramureșene, evoluând alături de grupul nostru”, menționează Grigore Simionca. Jocurile din Maramureș au făcut parte din „Suita coregrafică națională a României”, ”un adevărat maraton muzical-coregrafic pe parcursul a 5 ore, la care și-au adus contribuția coregrafi, dansatori, soliști vocali și insrtumentiști din toată țara”, precizează coregraful.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” (credit foto – Ovidiu Toma)

CITEȘTE ȘI:
Ce e dansul? ”O patimă care nu te lasă și nu te mai poți lăsa de ea…” (maestrul coregraf Grigore Simionca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.