Iosif Hečko lansează vineri, 12 iulie, volumul ”Memorii. Sancțiuni pentru merite deosebite”. Născut în 1936, de două ori vicecampion mondial și multiplu campion european și național, Iosif Hečko și-a așternut amintirile într-un volum cu peste 500 de pagini.

”Atrag atenția cititorului că nu-i o carte despre sport”

Multe sunt paginile pentru că multe sunt și ”isprăvile” din viața dascălului care a practicat o viață întreagă sportul. Dar să nu vă lăsați înșelați de palmaresul impresionat al autorului! Pentru că acesta avertizează încă de la început: ”Atrag atenția cititorului că nu-i o carte despre sport. E o carte despre un cadru didactic care a iubit sportul. Sportul care mi-a adus mari satisfacții, dar și mai mari suferințe”.

În 12 capitole, sportivul cu peste 50 de recorduri naționale vorbește despre copilărie și anii de școală, despre performanțele de pe terenul de sport și de la catedră, despre familie și colegi, despre prieteni și ”acoperiți”. De asemenea, cartea apărută la Editura Enesis din Baia Mare invită cititorul și la Muzeul familiei Hečko, inaugurat la Nistru în august 2021.

”O suită amețitoare de oameni, competiții, onoruri, trăiri, emoții, obstacole, performanțe șicanate”

Lansarea volumului are loc la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, începând cu ora 13.00. Evenimentul va fi moderat de profesoara Ana Lucreția Maria Moldovan. ”Am avut privilegiul să citesc, în manuscris, memoriile domnului profesor Iosif Hečko. M-au marcat profund. Scrisul ordonat, ca pașii alergătorului de performanță, dezvăluie o suită amețitoare de oameni, competiții, onoruri, trăiri, emoții, obstacole, performanțe șicanate de o paletă largă de blocaje, sabotaje, persecuții și nedreptăți.

Ni se relevă, pas cu pas, o viață trăită cu multă demnitate și anduranță, calități probate, cu succes, atât în viața privată, cât și în cea de cadru didactic și, mai ales, în activitatea sportivă”, scrie în prefață profesoara Ana Lucreția Maria Moldovan.

Câteva piese de puzzle

Până să-i citim memoriile, câteva piese de puzzle. Primii șapte ani de viață nu a avut casă, după cum scrie Iosif Hečko în carte, cu toate acestea nimeni nu l-a acuzat vreodată că nu ar avea ”cei șapte ani de acasă”. Pasiunea pentru sport începe pentru Iosif Hečko cu… patinajul. Și continuă cu oină, fotbal, volei, atletism, orientare pe schiuri etc.. Atunci când era mic, alerga după mașinile care îi traversau satul. La nici 17 ani înființa o echipă de volei.

Dacă era să fie campion mondial la ceva, atunci – îmi mărturisea zâmbind anul trecut – la pescuitul cu mâna sigur i-ar fi ieșit figura. A făcut 23 de ani de școală, în patru limbi. A predat de la grădiniță până la universitate. La 87 de ani îmi spunea că și-ar dori un titlu mondial. ”Bine, și un titlu european m-ar mulțumi”, spunea Hečko. Așa cum am zis: doar câteva piese de puzzle din viața unui performer pe care și azi, la 88 de ani, îl mai puteți zări alergând prin Parcul ”Regina Maria”.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto deschidere: arhiva Iosif Hečko

CITEȘTE ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.