”Regele Curcubeu” este o antologie de basme, fabule și pilde care au o temă mai puțin abordată astăzi: răbdarea. ”Mai știm ce este răbdarea noi, cei care trăim în epoca nerăbdării?”, se întreabă reprezentanții Editurii Frontiera.

10 povești se regăsesc în cuprinsul antologiei, ”povești clasice în haine moderne”: „Copacul și ochiul de apă” – adaptare a unui basm de Mary de Morgan; „Cum să faci un milion de bani de aur” – poveste veche chinezească; „Gâsca și ouăle de aur” – repovestire după Esop; „Ji Chang învață să tragă cu arcul” – poveste veche chinezească; „Agathon și ologul” – repovestire a unei pilde din Pateric; „Iepurele și broasca țestoasă” – repovestire după Esop; „Regele Curcubeu” – poveste veche persană; „Copilul furat” – poveste de origine celtică; „Sabia de lemn” – poveste veche evreiască.

”Am adunat în volumul de față texte clasice care ne amintesc de această mare virtute, răbdarea, și de toate prietenele care vin împreună cu ea: înțelepciunea, perseverența, speranța, iubirea”, se arată în prezentarea cărții.

Selecția poveștilor și repovestirea lor aparțin Amaliei Banaș. ”Dragă mamă, dragă bunică, dragă tată și dragă bunicule, dragă mătușă și dragă unchiule, dragi frați și surori și prieteni, dragă vecine și dragă aproapele meu, aceasta nu este o carte pentru copii pe care aceștia să o citească singuri, în lipsa ta. Cartea de față este mai mult un pretext pentru a sta de vorbă după ce veți parcurge împreună pagină cu pagină, ca și cum ați trece printr-un șir de porți, fiecare parcurgând, ajutat de celălalt, puntea de la eu cel de acum la eu cel de mâine, având credința că acesta va fi un eu mai bun și mai înțelegător. Iar când veți ajunge la ultima pagină, am speranța că o veți citi din nou”, scrie Amalia Banaș.

Ilustrație pentru ” Iepurele și broasca țestoasă”

Ilustrațiile sunt semnate de Diana Margareta Cepleanu. Absolventă a secției de pictură de la Facultatea de Arte din București, a început prin a picta ”cărți de mână” și a participat cu lucrări la numeroase concursuri și expoziții internaționale, unde a obținut nominalizări și premii. În 2010, a fost selecționată la prestigioasa ”Expoziție a Ilustratorilor” de la Bologna. În 2012 a devenit membră a Asociației Ilustratorilor Italieni. Tot în 2012 a fost distinsă cu medalia de argint la Muzeul OSHIMA al Cărții Ilustrate din Toyama, Japonia, pentru cartea ”Grădina de jos”, realizată manual. Ilustrațiile realizate pentru ”Cartea meseriilor dispărute” reprezintă debutul Dianei Margaretei Cepleanu în lumea cărții ilustrate.

”Ne plac poveștile care pot fi savurate deopotrivă de copii și de părinți, pentru că socotim, asemenea lui C. S. Lewis, că <<o poveste pentru copii de care numai copiii se bucură este o poveste pentru copii proastă>>. De asemenea, suntem foarte atenți ca aceste povești să ajungă la copii în ediții de calitate, cu grafică deosebită”, așa se prezintă cei de la Editura Frontiera, care lansează și provocarea: ”Vă invităm să descoperiți, alături de noi, autori importanți pentru copii din literatura lumii, precum și ilustratori cu o marcă unică. Indiferent de domeniul abordat, cărțile Frontiera sunt o invitație la autoeducație: literară, vizuală, terapeutică. Folosiți-vă busola bunului gust și veți fi puțin mai siguri pe alegerile voastre…”

”Regele Curcubeu”
Autor: Amalia Banaș
Ilustrator: Diana Margareta Cepleanu
Colecția: Frontiera Clasic
Format: 20×25 cm/copertă cartonată
Număr de pagini: 88
Anul apariției: 2020

Cartea poate fi comandată aici.

Sursă informații și foto: Editura Frontiera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.