Suntem, cu toții, mereu în căutarea unor stări de bine. Tot mai greu de găsit (și de păstrat) în contextul actual. Artistul Nicolae Cațavei ne vine în ajutor și propune ”Stări de bine”. O expoziție personală care reunește, pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare, 51 de lucrări.

Context nou, direcție nouă de exprimare artistică

Nicolae Cațavei este un artist recunoscut ca activ și prolific nu doar datorită participărilor cu lucrări în expoziții de grup ci și grație expozițiilor sale personale: 10 în 10 ani (după absolvirea Artelor Plastice și Decorative la Nord-ul băimărean). Conform ritmului autostabilit în realizarea de expoziții personale, Nicolae Cațavei avea încă de la sfârșitul lui 2018 în pregătire un eveniment cu lucrări de mari dimensiuni dedicată ”Himerei Marii”. O temă dezvoltată de-a lungul anului 2019 până în perioada premergătoare schimbărilor din primăvara lui 2020. Noul context îi schimbă direcția de exprimare artistică și, doi ani mai târziu față de inaugurarea personalei dedicate ”Himerei Marii”, prevăzută pentru primăvara lui 2020, Nicolae Cațavei propune ”Stări de bine”.

O căutare și un exercițiu de exprimare cromatică și emoțională

Lucrările prezente în expoziția de la Galeria de Artă UAP Baia Mare sunt realizate în perioada 2021-2022. În contextul pandemic care a adus cu sine neliniști și preocupări existențiale. ”Starea de bine” (atât personală, cât și general umană), echivalentă cu o ancoră de stabilitate, devine o necesitate. Iar pentru artist, o căutare și un exercițiu de exprimare cromatică și emoțională.

În acest sens, expoziția reunește și dezvoltă – într-un creuzet de exprimări simbolice, onirice – abstracte preocupări tematice abordate anterior în cadrul unor alte expoziții personale (relațiile între sacru și structuri arhietipale, sacru și natură sau sacru și profan), dar și preocupări tematice recente pentru binomul real – imaginar exprimat în această expoziție atât prin abordarea studiului metamorfozelor formale animaliere sau figurative, cât și ideatic prin metamorfozarea spirituală prin intermediul parcursurilor inițiatice.

”Râul Sacru”, centrul simbolic al expoziției

Expoziția a fost concepută pentru lucrări de dimensiuni mici grupate simetric și tematic în jurul unor lucrări mai mari. Iar centrul de convergență spațial și conceptual al expoziției este reprezentat de lucrarea obiect ”Râul Sacru”. Alegerea este simbolică, dat fiind că apa este o prezență purificatoare care permite conexiunea între diversele stări de conștiință și inspirație, între teluric și sacru sau translarea între lumi. Facilitând astfel reconectarea personală (individuală sau/și colectivă) cu starea de bine.

51 de lucrări, 51 de… ”Stări de bine”, purtând semnătura artistului Nicolae Cațavei, vă așteaptă, într-o explozie de culoare, la Galeria de Artă UAP Baia Mare. De luni până vineri, între orele 14.00 și 17.00. Până în 12 aprilie.

Mai multe despre Nicolae Cațavei, aici.

Sursă foto: Galeria de Artă UAP Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
”împreună”: Oleg Tishkovets, Vasile Dorolți, Silviu Gheție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.