În cadrul Întâlnirilor La blouse roumaine, invitatul zilei de azi este Ioan Pop ”Popicu”, fondatorul și liderul Grupului Iza din Hoteni.

Ioan Pop ”Popicu” a fost membru al Ansamblului ”Mara” din Sighetu Marmației (1974-1978) – cu care a cucerit în 1976 Colierul de Aur la Festivalul internațional de Folclor de la Dijon (Franța), apoi al Ansamblului folcloric profesionist ”Maramureșul” din Baia Mare (1978-1988).

A înființat Grupul Iza în 1988, prin intermediul Institutului de Etnografie și Folclor al Academiei Române, care, în colaborare cu Institutul de Muzicologie din Geneva (Elveția) i-au organizat un prestigios turneu în Franța și Elveția. Era doar începutul…

Grupul Iza a performat în locuri precum aula Parlamentului Francez (1990), Expoziţiile Mondiale de la Sevilla (1992) și Hanovra (2004), Bienala de Muzică de la Lyon (2004), dar şi la inaugurarea Cluj Arena (2011) – în faţa a 40.000 de spectatori, la Untold (2019) – pe Main Stage, în fața a 50.000 de spectatori.

Spectacolele de teatru în care joacă la Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu, mai ales tragedia antică ”Electra”, au făcut și continuă să facă turnee prin toată lumea.

Din cele circa 20 de albume înregistrate, ”Romania. Festive music from the Maramureș region” (Smithsonian Folkways Recordings, Washington D.C., 2014) a fost scos sub eticheta ”UNESCO collection of traditional music”, care cuprinde doar 127 de albume.

În 1994, Ioan Pop ”Popicu” a fondat grupul ”Popeluc”, împreună cu muzicienii britanici Peter şi Lucy Castle, cu care a concertat vreme de câţiva ani în România şi în Anglia, performând inclusiv la BBC și cu care a înregistrat trei albume în Marea Britanie.

Întâlnirea La blouse roumaine e azi, de la ora 20.00, online. Ioan Pop ”Popicu” va fi în dialog cu Teofil Ivanciuc, publicist din Sighetu Marmației, inițiatorul propunerii de includere a Țării Maramureșului ca peisaj cultural tradițional în Patrimoniul mondial UNESCO. Moderator – Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunității La blouse roumaine.

Mai multe detalii despre întâlnirea cu Ioan Pop ”Popicu” sunt disponibile aici.
Informații despre comunitatea La blouse roumaine găsiți aici.

Sursă informații și foto: La blouse roumaine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.