Maramureșul are un oraș martir. Este singurul din județ, după cum ne spune Gavriș Ardelean, secretarul Primăriei Dragomirești. Acesta subliniază că din Maramureș este singurul oraș martir iar la nivel național nu sunt foarte multe localități cu același statut.

„Este vorba despre o inițiativă legislativă a d-lui Marius Dunca (fost ministru al sportului) cu rădăcini la Dragomirești. Număr foarte mare de foști deținuți politici, la Dragomirești fiind în perioada 1948-1950 un cuib de rezistență anticomunistă …. cu mulți țărani fugiți în munți și urmăriți de securitate….prinși ulterior și condamnați la ani mulți de închisoare….Printre ei și bunicul meu, Ardelean Dumitru, împreună cu 2 frați (Ioan și Grigore) …toți 3 condamnați la ani mulți de închisoare”, ne-a declarat Gavriș Ardelean.

Conform prezentării făcute de către Primăria Dragomirești, „la mijlocul sec. XX, se remarcă o puternică rezistenţă anticomunistă, formându-se un grup din 38 de persoane, avându-l în frunte pe plugarul Ion Ilban. În anul 1949 grupul a fost descoperit de organele de securitate. Cum grupul nu a putut fi anihilat, pentru a se răzbuna, organele de represiune au tăbărât asupra comunei Dragomireşti, arestând peste 150 de persoane din familiile şi rudele plugarilor. Cei mai mulţi dintre fugari au fost condamnaţi la ani mulţi şi grei de închisoare”.

FOTO Primăria Dragomirești

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.