Echipa Clubului Sportiv Baia Mare, 1920

Primul club oficial se înființa în Baia Mare în 1912. Zece ani mai târziu, încep lucrările la arena sportivă a orașului, dedicată în primul rând fotbalului. Este inaugurată în 1923, iar primul meci de campionat se joacă în anul următor, între Clubul Sportiv Baia Mare cu Olimpia Satu Mare. Începuturile sportului băimărean (1850-1950) sunt reconstituite de muzeograf Lucia Pop – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Oficial, primul club sportiv în Baia Mare a fost înfiinţat în 18 aprilie 1912, recunoscut de Ministerul de Interne un an mai târziu (1913). Acest club, cuprinzând 57 de membri (cu profil predilect gimnastica, de două ori pe săptămână) nu s-a bucurat de prea multă audienţă, de aceea – în anul 1914 – au fost adaugate alte secţii, precum tirul şi fotbalul.
În perioada Primului Război Mondial, desigur problema sportului băimărean a intrat într-un con de umbră. În anul 1918, pentru a doua oară s-a constituit în Baia Mare un club sportiv oficial. “Microbul” fotbalului a reapărut şi s-a extins cu repeziciune în toată țara, vorbindu-se despre o adevărată “campanie pro-fotbal”.

În cadrul Federaţiei Societăţilor Sportive din România se introduce sistemul campionatelor naţionale, iar în Baia Mare se reînfiinţează un club sportiv, sub numele de Clubul Sportiv Baia Mare (1 iunie 1921), cu secţiuni de fotbal, atletism, scrimă şi lupte.

Echipa Clubului Sportiv Baia Mare, 1921

Probele sportive se desfăşurau pe un teren improvizat în apropierea vechiului târg al oraşului (capătul străzii Mihai Eminescu), teren impropriu, deoarece era plin de gropi, iar tribuna improvizată din “scânduri sprijinite pe butoaie de bere”. Sportivii trebuiau să vină îmbrăcaţi de acasă, neexistând un spaţiu destinat echipării (vestiar). Cu toate aceste greutăți, cel puţin în domeniul fotbalului clubul băimărean s-a afirmat foarte repede, ridicându-se de aici jucători care – în foarte scurt timp – au devenit vedete, astfel că, în octombrie 1922, Clubul Sportiv Baia Mare a fost primit în rândul membrilor regionalei Oradea a Federaţiei Societăţilor Sportive din România (F.S.S.R.).

Lacul de patinaj din Baia Mare, anii 1920

Pentru Baia Mare devenea tot mai evidentă necesitatea amenajării unei arene sportive, apropiată de centrul oraşului. În grele condiţii financiare, în anul 1922 au început lucrările la arena dedicată în primul rând fotbalului. Ca de obicei când se construiește ceva nou, au apărut și atunci reacții nefavorabile din partea populaţiei, care era de părere că locul în care s-a ridicat arena nu era bun deoarece aceasta ”mutila pitorescul peisaj băimărean” (la poalele Dealului Florilor, acolo unde e şi azi). Vestiarul a fost pus la dispoziţie de către Asociaţia de patinaj până la rezolvarea problemei. Arena a fost inaugurată la 9 aprilie 1923 printr-un meci de fotbal, un an mai târziu aici jucându-se prima confruntare de campionat: Clubul Sportiv Baia Mare cu Olimpia Satu Mare.

muzeograf Lucia POP – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

⚽ Materialul integral și sursele de documentare pot fi descoperite aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Începuturile sportului băimărean | În 1898, un englez aducea în Baia Mare prima minge de fotbal (I)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.