Cine au fost primele personalități care au înțeles să susțină sportul băimărean, cum erau ilustrate ziarele de sport scrise de mână, când au început și când s-au finalizat lucrările de amenajare la stadionul de la poalele Dealului Florilor – întrebări la care, așa cum v-ați obișnuit deja, răspunsurile sunt oferite de muzeograf Lucia Pop – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
De la începuturi sportul băimărean a fost puternic susţinut de personalităţile oraşului cu importante rosturi în viaţa economică. Astfel fotbalul băimărean în perioada interbelică este legat de numele fraţilor Weiser care conduceau uzinele chimice Phönix aşa cum informează presa sportivă de atunci: ”Weiser (Nicolae) avea nevoie de reclamă. Cine putea să facă mai bine cunoscut numele uzinei decât o echipă de fotbal?”.
În anul 1927 în Baia Mare se înfiinţa un nou club sportiv, S.C. TRICOLOR, sub patronajul Direcţiei Minelor, care cuprindea secţiile: fotbal, tenis de masă, atletism, scrimă, polo de apă.
Un pachet de documente de arhivă din perioada 1933-1946 furnizează informaţii preţioase privind istoria sportului băimărean în perioada interbelică. Astfel aflăm că stadionul era de multe ori pus la dispoziţia elevilor pentru manifestări sportive sau era concesionat cluburilor sportive de către primăria oraşului. Tot din documente aflăm că exista în acei ani un ştrand al oraşului deoarece este solicitată intrarea gratuită pentru membrii cluburilor sportive (solicitarea Clubului Sportiv Phönix din 3 iunie 1935 şi S.S. Tricolor din 11 mai 1934 pentru copii).
Se acorda o mare atenţie pregătirii sportive a tinerilor prin organizarea unor “pepiniere” în cartierul Valea Roşie de exemplu. Într-un alt cartier Valea Borcutului, prin anii ’25-’35 apăreau ziare sportive scrise de mână şi ilustrate cu desene: “Sinhaz és Sport” (”Teatru şi Sport”) din iunie 1922 sau “Veresvizi Sport” (”Valea Borcutului şi Sport”) din anii 1933-1935 (manuscrise aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în coleţia de istorie contemporană). Este important şi faptul că, tot pe Valea Borcutului, Societatea Aurum a solicitat primăriei Baia Mare concesionarea unui teren pentru activităţile sportive ale societăţii (adresă din 20 iunie 1933), solicitare care este reînnoită în 1935 cu un plan detailat ataşat.
Interesant este istoricul terenului sportiv Tricolor, care era de fapt vechea arenă (1922) de la poalele Dealului Florilor. Lucrările de mărire și amenajare au fost începute în anul 1946 (2 februarie) și finalizate cu inaugurarea acestuia la 9 august 1953 cu numele Stadionul ”23 August”. Astăzi, acest complex sportiv poartă numele de Stadionul ”Viorel Mateianu”.
muzeograf Lucia POP – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
⚽ Materialul integral și sursele de documentare pot fi descoperite aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
CITEȘTE ȘI:
În 1898, un englez aducea în Baia Mare prima minge de fotbal (I)
Primele tribune, “scânduri sprijinite pe butoaie de bere” (II)