Primele articole de sport au apărut în presa băimăreană în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Prima minge de fotbal este adusă în oraș în 1898, de către un englez. În 1901 un director de gimnaziu interzice fotbalul, măsura stârnind un protest din partea băimărenilor. FC Baia Mare invita iubitorii sportului la evenimente încă din 1903. Începuturile sportului băimărean (1850-1950) sunt reconstituite de muzeograf Lucia Pop – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
În presa băimăreană au apărut articole de popularizare a sportului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Erau subliniate efectele binefăcătoare ale exerciţiilor fizice asupra organismului. De altfel cluburile existente deja (neoficial) organizau dese ”ieşiri în natură”, excursii pe jos sau cu bicicleta, în timpul cărora se desfăşurau serbări câmpeneşti care cuprindeau inevitabil jocuri şi concursuri sportive.
Informaţii documentare spun că, în 1898, în Baia Mare este adusă prima minge de fotbal de către englezul George Johnson, angajat al Direcţiei Minelor, acesta iniţiind un grup de tineri în practicarea acestui joc devenit foarte repede popular. Spre exemplificare: ziarul “Nágybanya és Videke” (”Baia Mare şi împrejurimi”) din 5 mai 1901 cuprinde în paginile sale un articol interesant în care, printre altele, se spune: „…directorul gimnaziului de stat din Baia Mare a interzis jocul de fotbal…”. Această măsură “educativă” a avut consecinţe neaşteptate din partea comunităţii oraşului. Un protest a fost adresat ministrului Educaţiei (din Budapesta) în numele a “300 de băimăreni cetăţeni de onoare”, împotriva acelei măsuri arbitrare.
Se pare că deja în vara anului 1903, în Baia Mare exista neoficial un club de fotbal (F. C. Baia Mare), cu două echipe şi jucători care se antrenau sistematic. În 20 august 1903, în acelaşi ziar deja amintit apărea invitaţia: “Fotbal Club Baia Mare, azi după masă la ora 5 pe Arena Târgului organizează un mare concurs de fotball. Seara dans în localul parcului oraşului”.
Tot în aceeaşi perioadă, după cum ne dovedeşte presa timpului (cu detalii privind locul şi desfăşurarea evenimentelor), alături de fotbal se acorda mare atenţie şi altor manifestări sportive precum: gimnastica (ridicarea şi aruncarea greutăţilor), ”rezistenţa la alergare”, ”fuga dată de ştafetă”, ”saltul la înălţime” etc. Cei victorioşi în aceste întreceri sportive erau răsplătiţi cu medalii, dar uneori răsplata îmbrăca forme cel puţin neobişnuite pentru zilele noastre, după cum reiese din următoarea prezentare: ”pentru saltul la înălţime s-a primit o cupă de argint pe care câştigătorul o poate folosi un an de zile” sau ”pentru săritura în lungime (pentru 3 m) s-a acordat un inel de aur valoros”.
Interesant este faptul că toate aceste “medalii” au fost expuse într-unul din magazinele oraşului pentru a fi văzute de toţi membrii comunităţii.
În primele decenii ale secolului XX se practicau aşadar felurite sporturi în cadrul vestitelor “serbări de gimnastică”, acestea, de regulă, terminându-se cu meciuri de fotbal (fotbal redus sau minifotbal), ceea ce demonstrează încă o dată popularitatea acestui joc pe meleagurile băimărene.
muzeograf Lucia POP – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
⚽ Materialul integral și sursele de documentare pot fi descoperite aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș