Începe azi a XVI-a ediție a evenimentului ”Crăciun în Maramureș”

În perioada 16-21 decembrie are loc a XVI-a ediție a evenimentului ”Crăciun în Maramureș” la Muzeul Satului din Baia Mare. Punctul culminant va avea loc sâmbătă, 21 decembrie. Când parada colindătorilor va porni de pe strada Gheorghe Șincai cu destinația ”Satul de pe Deal”. Acolo unde se va colinda din casă în casă și va avea loc Târgul de Crăciun.

16-20 decembrie, ”Crăciun în Satu’ de pe Deal”

Cu titulatura ”Crăciun în Satu’ de pe Deal”, opt gospodării vor fi ”adoptate” de diverse instituții care vor deveni ”găzdoaie”. Cele opt gospodării vor purta nume simbolice: Casa Președintelui Consiliului Județean, Casa Primarului, Casa Tradițiilor, Casa Învățătorului, Casa Prefectului, Casa Preotului, Casa Justiției și Casa Omeniei. Toate vor aștepta în perioada 16-20 decembrie, între orele 10:00 și 14:00, mici colindători. Aceștia vor fi răsplătiți nu doar cu mulțumiri alese, ci și cu delicii tradiționale, numai bune de pus în traistă.

Sursă foto: OMD Maramureș
21 decembrie: parada colindătorilor, colinde și Târgul de Crăciun

Punctul culminant va avea loc în 21 decembrie. Când Muzeul Satului își va deschide porțile pentru publicul larg, în cadrul acțiunii ”Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Maramureș”. Evenimentul va debuta cu o paradă a colindătorilor, care, începând cu ora 11:00, se va deplasa pe traseul: strada Gheorghe Șincai, Podul Viilor, Câmpul Tineretului, pe lângă Stadionul ”Viorel Mateianu”, până în Muzeul Satului. Deschiderea oficială va avea loc în Muzeul Satului din Baia Mare, la ora 12:00.

Vizitatorii se vor putea bucura de colindele interpretate de grupuri venite din toate zonele etnografice ale județului, de delicatese tradiționale oferite cu generozitate de gazde în fiecare gospodărie, precum și de Târgul de Crăciun, în cadrul căruia meșteșugari și producători locali vor expune suveniruri unice și produse artizanale.

”Prin această inițiativă, Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare și instituțiile partenere își propun să reînvie obiceiul de odinioară al colindatului la fereastră, o tradiție străveche în care cetele de colindători vestesc Nașterea Domnului prin colinde și urări, aducând bucurie gazdelor și păstrând viu spiritul comunității”, se arată pe site-ul dedicat evenimentului.

CITEȘTE ȘI:
Crăciun în Maramureș, cu iz de primăvară | foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.