Cel mai mare concurs național dedicat acțiunilor de mediu în rândul liceenilor, ecOprovocarea, este la o nouă ediție – 10.2, în anul școlar 2020-2021.

”Anul acesta, în context de pandemie și în condițiile actuale în care funcționează instituțiile de învățământ, noi, ViitorPlus- asociația pentru dezvoltare durabilă, lansăm o nouă ediție a competiției, fiindcă acțiunile dedicate naturii și protejării mediului nu pot avea niciun răgaz”, anunță organizatorii ecOprovocarea.

Orice elev sau profesor dintr-o instituție de învățământ liceal din România, care crede că salvarea Planetei pornește de la fiecare dintre noi, își poate crea o echipă de ecoambasadori și poate trece la treabă: reciclare, igienizare, plantare de puieți, organizarea și crearea unor contexte de economie circulară sau crearea și implementarea unor grădini multifuncționale, fiecare domeniu îi poate face câștigătorii competiției din acest an școlar și le poate aduce un loc în Tabăra de leadership pentru mediu din vara anului viitor.

”Concursul național ecOprovocarea se desfășoară fără întrerupere de 10 ani, iar până în acest moment a mobilizat elevi și profesori din aproape 350 de licee, din 39 de județe (România are 41 de județe); a colectat mai bine de 600 de tone de deșeuri și a beneficiat de aproape 142.000 de ore de voluntariat, adică peste 16 ani de voluntariat”, fac socoteala cei de la Asociația ViitorPlus.

Așadar, începând de azi, fiecare elev sau profesor dintr-un liceu din România își poate crea o echipă și se poate înscrie în concurs – aici.

Categorii disponibile

Reciclare – colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate.
Plantarea de puieți – organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități (ONG-uri sau Ocoale Silvice județene), în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor – colegi, rude, prieteni – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone.
Igienizare – curățarea deșeurilor depozitate necorespunzător în areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predate către colectorii specializați/ firme de salubritate.
Târguri de economie circulară – colectare de obiecte folosite, dar funcționale, într-un cadru organizat și donarea lor către entități juridice (grădinițe, școli, spitale, orfelinate, etc.), în scopul refolosirii acestor obiecte.
Grădini multifuncționale – echipele înscrise vor obține (de la școală, primărie sau terți) și transforma un spațiu viran într-un spațiu verde public, cu cel puțin 3 utilități distincte.

ecOprovocarea a fost declarat ”Cel Mai Bun Proiect Educațional de Mediu din România în 2014”, în cadrul Energy Globe Awards, iar Ministerul Educației a inclus Concursul Național ecOprovocarea în Calendarul activităților extracurriculare interjudețene și regionale 2017-2018.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: ecOprovocarea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.