Iacob Oniga și Nicolae Pițiș

Duminică, 10 septembrie, de la ora 17.00, la căminul cultural din Lăpușul Românesc, Iacob Oniga lansează cartea ”Nicolae Pițiș a lu’ Ion a lu’ Iacob – Tezaur Uman Viu”. ”Povestea este mai lungă, însă vă spun că în urmă cu cinci ani badea Niculai m-a «slobozât» să-i scriu povestea vieții sale cu toate cele bune și rele”, ”prefațează” autorul evenimentul.

”Badea Niculai a ținut în palmele sale fermecate cartea despre el”

”Bunul Dumnezeu mi-a îngăduit și m-a ajutat să duc la bun sfârșit un proiect de excepție – cartea despre marele rapsod Nicolae Pițiș – Tezaur Uman Viu. Povestea este mai lungă, însă vă spun că în urmă cu cinci ani badea Niculai m-a «slobozât» să-i scriu povestea vieții sale cu toate cele bune și rele. Și a ieșit o carte cu 370 de pagini, format mare, cu peste 40 de poze color cu badea Niculai, familia sa, cu prietenii lui cei mai de seamă, dar și cu instrumentele muzicale meșterite de mâna sa”, spune Iacob Oniga.

Primul exemplar al cărții a ajuns chiar la protagonistul ei: ”Înainte de a zbura la ceruri, badea Niculai a ținut în palmele sale fermecate cartea despre el, făcută special la tipografie. Completarea ei ulterioară s-a făcut cu tot ceea ce a însemnat înmormântarea sa”.

”Am umblat vreo 10 km până am ajuns în Lăpușul Românesc…”

Un alt exemplar i-a fost dăruit în primăvară lui Florin Piersic. Prezent în Baia Mare cu spectacolul ”Străini în noapte”, actorul a vorbit despre Pițiș, Oniga și carte.

”Copilul ăsta care e un băiat extraordinar și pe care îl iubesc foarte tare a scris o carte despre Pițiș, cel care a făcut coloana sonoră a filmului «Pintea». Îmi aduc aminte că într-o duminică, când nu aveam altă treabă, le-am spus regizorului și operatorului că merg să îl caut pe Pițiș. O zi întreagă am umblat. Întrebam: «Lele, departe stă Pițiș?». «Nu departe», venea răspunsul. Mai mergeam ce mai mergeam. Și iar întrebam: «Copile, unde stă Pițiș?». «Apoi nu departe», mi se răspunde. Uite așa am umblat vreo 10 km până am ajuns în Lăpușul Românesc…

Oniga este cel care a scris o carte despre Pițiș. (…) Azi noapte până la 5 fără un sfert am citit pasaje din carte și m-am emoționat extraordinar. Mă bucur că vei publica această carte cu atât mai mult cu cât vreo 20 de pagini sunt numai despre Florin Piersic”, povestea la acea oră actorul dintr-o suflare.

”Să zici, fată, cu curaj, cu Dragoste și cu tine. Tu cu tine”

La evenimentul din 10 septembrie vor vorbi despre carte primarul comunei, Cristina Buda, cei doi preoți din sat, Daniel Brisc și Ioan Florin Mariș, lector univ. dr. Terezia Filip, prof. dr. Valeria Bilț și Dana Gagniuc Buzura – cea care a scris prefața cărții. Vor fi prezenți la eveniment și cei patru copii ai lui Nicolae Pițiș, împreună cu familiile. ”Invitată de excepție este marea cântăreață a doinei românești, Maria Casandra Hauși, care a fost aproape de sufletul badii Niculai în ultimii ani de viață”, anunță Oniga.

Într-un interviu acordat publicației eZiarultău, Casandra spunea despre întâlnirea cu Nicolae Pițiș, în 2008, că a însemnat pentru ea ”o răscruce de drumuri. Întâlnirea cu Sfânta Vinere din basmele noastre…”. Chestionată despre cea mai de folos povață primită de la Pițiș, Casandra nu a stat mult pe gânduri: ”Toate sunt în felul lor unicate, sunt nestemate… Toate! Căci toate își au locul și vremea lor. Și, totuși: «Să zici, fată, cu curaj, cu Dragoste și cu tine. Tu cu tine!» E absolut o minune vie acest înDemn”.

Nicolae Pițiș și Maria Casandra Hauși (c) Nicolae Stoian Photography

Participanții la evenimentul de duminică sunt rugați să vină la căminul cultural îmbrăcați în straie populare. ”Așa că, dragi lăpușeni de pe toate văile Lăpușului și nu numai, pe toți cei care l-ați cunoscut sau care nu l-ați cunoscut pe badea Niculai, pe cei care l-ați auzit cântând, glumind sau povestind, noi toți cei apropiați lui împreună cu sufletul său care ne va fi alături, vă așteptăm cu drag la lansarea acestei cărți unice”, lansează invitația Iacob Oniga.

Sursă informații: Facebook / Iacob Oniga. Surse foto: Facebook / Iacob Oniga și Maria Casandra Hauși (credit Nicolae Stoian Photography)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.