În 1953 se înființa oficial prima bibliotecă publică din Tăuții Măgheăruș. Până  la finalul primului an de existență, biblioteca avea pe rafturi 1.871 de volume. Cu prilejul celebrării a șapte decenii de lectură publică în Tăuții Măgherăuș, ieri a fost inaugurată biblioteca stradală ”Little Free Library”.

70 de ani de lectură publică în Tăuții Măgherăuș

70 de ani de lectură publică în Tăuții Măgherăuș au fost ieri celebrați în cadrul unui spectacol susținut de preșcolarii și elevii Liceului Tehnologic ”Traian Vuia” din localitate. Au fost, de asemenea, organizate expoziții de desene și carte, precum și o masă rotundă cu tema ”Bibliotecarul, noblețea unei profesii”. Prezent la celebrarea celor șapte decenii de lectură publică în Tăuții Măgherăuș, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare a făcut o donație de… 70 de cărți. Cu daruri au venit la sărbătoare și bibliotecarele din Baia Sprie, Vișeu de Sus, Recea, Cernești, Copalnic Mănăștur și Dumbrăvița.

Prima bibliotecă, în 1932; prima bibliotecă publică, în 1953

”Cercetând documente vechi am descoperit că prima bibliotecă a fost înființată în Tăuții Măgherăuș în anul 1932, de către membrii Societății Culturale «Mihai Eminescu»”, informează bibliotecar Mariana Rusu. Care precizează că biblioteca a funcționat inițial în școala veche, cărțile fiind achiziționate din fondurile serbărilor prezentate de către membrii Societății Culturale ”Mihai Eminescu”. La bibliotecă se organizau șezători, seri literare și evenimente de poezie.

”Anul înființării oficiale a unei biblioteci publice în localitatea Tăuții Măgherăuș este anul 1953. Prima înregistrare în Registrul Inventar al Bibliotecii Comunale Tăuții Măgherăuș a avut loc în data de 04.02.1953. Până la sfârșitul anului s-au înregistrat 1.871 de volume de carte, 95% din totalul volumelor fiind în limba maghiară”, menționează sursa citată. Această bibliotecă a funcționat în clădirea din spatele Poștei, în spațiul fostului magazin ”Czompa Bela”. Prima bibliotecară a fost Emilia Ozsvath.

”Biblioteca stradală aparține tuturor”

Mutând privirea din trecut spre prezent, să spunem că marcarea celor șapte decenii de lectură publică a prilejuit și inaugurarea bibliotecii stradale ”Little Free Library” în Tăuții Măgherăuș. Un eveniment realizat în parteneriat cu Organizația ”Illinois Romanian-American Community” din Chicago, prin proiectul ”Biblioteci stradale – acces la lectură, educație și cultură”. ”Biblioteca stradală aparține tuturor, funcționează permanent și este alimentată non stop cu volume pentru toate categoriile de cititori. Principiul este să iei o carte, să o citești, iar apoi să o returnezi și, eventual, să și donezi o carte”, a explicat pentru eZiarultău bibliotecar Mariana Rusu.

Sursă foto: Biblioteca orășenească Tăuții Măgherăuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.