”O pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”, așa definea dansul Jean-Georges Noverre – cel care este considerat fondatorul baletului modern. Născut în 29 aprilie 1727, în Paris. Din 1982, însă, 29 aprilie mai reprezintă ceva: este Ziua Internaţională a Dansului.

Inițiativa a aparținut Comitetului Internațional de Dans al Institutului Internațional de Teatru – principal partener al UNESCO privind artele spectacolului.

În 29 aprilie, mai mult decât în alte zile, este popularizată frumusețea acestei arte și celebrată calitatea ei de a reprezenta un limbaj universal. În mod normal, ziua este marcată prin spectacole, workshop-uri, conferințe etc., evenimentele organizate de Ziua Internațională a Dansului acoperind de fiecare dată o generoasă paletă de exprimări artistice. În ultimii ani, evenimentele au descins tot mai des în spații neconvențiale, aducând dansul cât mai aproape de oameni.

Că dansăm singuri prin casă sau schițăm niște pași de dans discreți la plimbarea de seară, haideți să celebrăm frumusețea dansului și în acest context care ne împiedică să dansăm în stradă unii cu alții, bucurându-ne de o artă care aduce atâta bucurie.

Sau, dacă preferați, puteți viziona un film despre dans, dansatori sau cu momente de dans. Aveți de unde alege! Noi vă oferim câteva sugestii, decupate din preferințele noastre pur subiective.

Începem cu tango-ul lui Al Pacino și Gabrielle Anwar din ”Scent of a Woman” (1992). Combinația dintre farmecul lui și grația ei și ”Por una cabeza” în fundal… Și numai pentru acest moment și Pacino și-ar fi meritat deja și Oscar-ul, și Globul de Aur. Dar filmul întreg este unul de neratat, incredibil jucat, o poveste din care fiecare are câte ceva de învățat, iar unele dintre replici – bestiale. ”Whoo-ah!”

Rămânem la tango. Unul de neuitat este cel dansat de Salma Hayek și Ashley Judd, sub privirile lui Antonio Banderas și Alfred Molina. Mai trebuie să zicem ceva? În mod normal, nu. Dar totuși: tango-ul este un decupaj seducător din ”Frida” (2002). Povestea de dragoste dintre Frida Kahlo și Diego Rivera vă va tulbura cu siguranță, iar coloana sonoră (semnată Elliot Goldenthal) va avea același efect. Și, atenție, e de durată!

O spectaculoasă scenă de dans, cu doi protagoniști bărbați de această dată, face parte din filmul ”White Nights” (1985). Geniul lui Mikhail Baryshnikov primește o replică spectaculoasă din partea lui Gregory Hines. Filmul merită văzut, povestea este captivantă, iar distribuția completată de Helen Mirren și Isabella Rossellini nu mai presupune alte recomandări.

Vă mai dăm o sugestie. Pentru forța și energia momentului solo al actriței Jennifer Beals. Pentru melodiile ”What a Feeling” a Irenei Cara şi ”Maniac” a lui Michael Senbello. Pentru credința că visele, atunci când lupți cu adevărat pentru ele, sunt la îndemâna ta. Nu ocoliți ”Flashdance” (1983).

Dacă nu sunteți pasionați de filme, atunci puteți celebra dansul și… citind!

”Jurnal necenzurat”, de Vaslav Nijinski (editura Nemira)

Acesta este jurnalul integral al celui mai mare dansator din toate timpurile. Scrise în iarna 1918–1919, când Vaslav Nijinski se afla în Elveția, împreună cu soția și fiica sa, caietele sale se constituie în mărturia bulversantă a unei vieți dedicate creației. ”Eu sunt Nijinski. Eu sunt un om simplu. Eu am obiceiuri mizerabile, dar vreau să le îndrept. (…) Eu nu vreau favoruri. Eu nu sunt iertare. Eu sunt iubire. Eu vreau să vorbesc despre iubire. Eu voi vorbi despre iubire.“ (Vaslav Nijinski)

📖 Cartea poate fi cumpărată aici.

”Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană”, de Doina Lemny (Editura Vellant)

Într-o carieră „fulgerătoare” de dansatoare, artista a avut timp să colaboreze cu cei mai mari artişti ai secolului XX: Sonia Delaunay, Fernand Léger, Darius Milhaud, Marcel Mihalovici… Improvizaţiile sale pe marginea compoziţiilor ”Gymnopediilor” lui Erik Satie, fotografiate de Constantin Brâncuşi în atelierul său, contribuţiile sale în cadrul seratei dadaiste ”Coeur à Barbe” (1923) şi în cadrul filmului ”Le Petit Parigot” (1926), în mod special, sunt momente cu adevărat remarcabile. Mai mult, în acord cu viziunea sa asupra corpului, Lizica şi-a pus în valoare cunoştinţele despre practicile tămăduitoare ale vracilor români şi cele de yoga pentru a deschide unul dintre primele cabinete de hatha yoga din Paris.

📖 Cartea poate fi cumpărată aici.

”Răzvan Mazilu – Oglinzi / Mirrors”, de Denise Rădulescu (Editura Vellant)

Primul album de acest gen din România, construieşte din fotografii şi cuvinte portretul coregrafului şi dansatorului Răzvan Mazilu. Artiştii Mihaela Marin, Egyed Ufó Zoltán, Iulian Ignat, Dinu Lazăr şi Cornel Lazia semnează fotografiile de pe scena şi din culisele spectacolelor incluse în album, în timp ce Alex. Leo Şerban, Maia Morgenstern, Alexandru Dabija, Ioan Tugearu, Philippe Tréhet şi Adriana Babeţi povestesc în paginile cărţii despre întâlnirea lor cu Răzvan. Lansată la Editura Vellant, cartea nu este doar un prilej de a fixa amintirea spectacolelor desfăşurate în perioada 2004-2009, precum ”Portretul lui Dorian Gray”, ”Un tango mas”, ”Simfonia Fantastică”, ”Block Bach”, ”Urban Kiss”, ”Umbre de lumină” sau ”Remember”, ci şi o oglindă a reinventărilor unui artist complet.

📖 Cartea poate fi cumpărată aici.

Indiferent cum alegeți să sărbătoriți, nu uitați: uneori e nevoie doar de câțiva pași de dans pentru a spulbera orizonturile cenușii. Chiar dacă îi faceți doar în imaginație…

Sursă informații: editurile Nemira și Vellant

Sursă foto: imdb.com, Nemira, Vellant

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.