În Parcul Grădina Morii se amenajează o alee senzorială

În Parcul Grădina Morii din Sighetu Marmației sunt în derulare lucrările pentru amenajarea unei alei senzoriale. Proiectul a fost inițiat în 2021 de Asociaţia Szmisz, documentația fiind finalizată anul acesta. Lucrările propriu zise au fost demarate în 30 octombrie, urmând a fi finalizate, conform estimărilor, în aproximativ două săptămâni.

”Parcurile Barefoot sunt trasee concepute tematic pentru a le parcurge desculț, astfel încât în timpul mersului tălpile să fie masate. Mersul desculț pe diferite suprafețe îmbunătățește simțul echilibrului, are un efect benefic asupra posturii, ajută la prevenirea dezvoltării deformărilor tip platfus și ale coloanei vertebrale. Căile tematice stimulează zonele reflexe ale tălpilor, având astfel un efect benefic asupra întregului corp”, explică pentru eZiarultău Ingeborg Mihalik – președinte Asociația Szmisz.

Sursă foto: Asociația Szmisz

Ideea acestui proiect este preluată după modelul parcurilor similare din Europa de Vest. ”În România pentru afecțiunile coloanei vertebrale (deformări numite cifoze și scolioze), copiii sunt testați la școală în clasa a VIII-a. Motivul pentru această evaluare este prevenția scoliozei adolescentului, însă la mulți copii modificările apar în primii ani de școală. De exemplu, în clasa a II-a atitudini vicioase și chiar cifoze și scolioze se întâlnesc la aproximativ 20% din copiii unei clase, iar în clasa a VIII-a procentul crește la 70%. Acestea apar din cauza defectelor de mers sau unei poziții incorecte în bancă la școală, din cauza purtării unui ghiozdan prea greu sau a creșterii bruște în înălțime”, precizează Ingeborg Mihalik.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul de bugetară participativă gestionat de Consiliul Local Sighetu Marmației. ”Suntem bucuroși pentru că proiectul nostru a fost selectat dintr-un număr de 11 proiecte, alături de alte două. De subliniat că este singurul proiect prietenos cu mediul, impactul asupra acestuia fiind minim. Este important ca astfel de proiecte să aibă continuitate, iar administrația publică locală să asigure un buget anual pentru inițiativele cetățenilor. Totodată considerăm la fel de importantă introducerea unei componente de mediu în programele de bugetare participativă, reducând numărul proiectelor care au un impact nefavorabil asupra mediului înconjurător”, declară președinta Szmisz.

DESCOPERĂ ȘI:
O plimbare prin Sighetu Marmației | galerie foto

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.