Duminică, 23 ianuarie, începând cu ora 13.00, în Groși are loc ceremonia de dezvelire a bustului maestrului Dumitru Fărcaș.

Va avea loc și un spectacol la care vor participa inclusiv orchestra Ansamblului Folcloric Studențesc ”Mărțișorul” sau taragotistul Gheorghe Radu, care ”a cântat alături de tata la zeci și zeci de evenimente și turnee în țară și în străinătate”, menționează Andreea Fărcaș, fiica taragotistului, pe contul de socializare Fundația Dumitru Fărcaș/ Asociația Culturală Dumitru Fărcaș. Aceasta precizează totodată că evenimentul din 23 ianuarie este primul organizat prin Fundația ”Dumitru Fărcaș” în colaborare cu Primăria Groși. Și va fi transmis de TVR în cadrul emisiunii ”Vine Clujul pe la noi”.

Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groși – 7 august 2018, Cluj-Napoca) a fost absolvent al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (promoția 1967). Clasa de oboi. Taragotul l-a învățat singur, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. În 1960 se angajează ca instrumentist la Ansamblul ”Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 preia Ansamblul ”Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

A câștigat numeroase premii internaţionale. Spicuim: Premiul I şi titlul de laureat al Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962), Discul de Aur decernat de Academia ”Charles Cros” din Paris (1972), laureat al Festivalului ”Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999).

În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Distins în 2002 cu Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a. ”Pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”. În 2004 i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – ”Arta Spectacolului”. Cu ocazia împlinirii a 80 de ani, în 2018 i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Serviciu Credincios” în grad de cavaler, ”în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii”.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Facebook / Fundația Dumitru Fărcaș/Asociația Culturală Dumitru Fărcaș. Sursă foto afiș: Primăria Groși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.