În fiecare an, de sărbători, ne urăm “Fie ca…”. Fără să înțelegem că, pentru “a fi într-un fel” (liniștiți, fericiți etc.) e nevoie “ca…” (să ne mișcăm din loc, din ce “știm” și facem de multă vreme).

Este un exercițiu de relaxare, numit trainingul autogen, iar principiul lui e următorul: pentru a relaxa mintea, e nevoie să relaxăm corpul. Sau, altfel spus, nu poate exista o minte anxioasă / agitată într-un corp relaxat. Așa și cu sărbătorile. Nu pot fi liniștite decât dacă noi suntem liniștiți. Și nu pot fi fericite atâta timp cât nu suntem deja. Liniștea vine din interior. Nu prea suntem obișnuiți să căutăm înăuntru și poate e un bun prilej de a ne schimba perspectiva.

Nicio apa nu se liniștește dacă o agităm mereu cu bățul. Niciun suflet nu se poate manifesta cu adevărat dacă îl tulburăm mereu cu judecăți, critici, frustrări, răutăți. Ce ne doare vine de la ego. Spiritul e simplu.

Nu uitați: a-i ajuta pe ceilalți înseamnă fericire. Și cred că este singura care durează, care nu se pierde în timp. A concura unii cu alții nu duce nicăieri, indiferent dacă “întrecerea” se ține în supermarketuri, în trafic sau pe rețelele sociale 🙂

Pe de altă parte, de câte ori o mână atinge altă mână pentru a ajuta, atunci și acolo e CRĂCIUN! De câte ori cineva dă la o parte supărarea și încearcă să-l înțeleagă (în schimb) pe celălalt, atunci și acolo e CRĂCIUN! De câte ori oamenii uită de diferențele dintre ei și realizează că se iubesc unii pe alții, atunci și acolo e CRĂCIUN!

Poate că acest Crăciun 2020 ne va aduce mai aproape… Mai aproape de înțelegerea faptului că doar ajutându-ne unii pe alții și nu punându-ne piedici unii altora vom putea să cunoaștem liniștea și fericirea sărbătorilor!

Vă doresc zile cu pace-n suflet! Și La mulți ani!

Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ

Imagine de Susanne Jutzeler, suju-foto de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Există libertate dacă mintea ți-e în lanțuri?!
Niciun om aflat în echilibru nu rănește un alt om!

1 COMENTARIU

  1. Craciunul sfant cu pace si iubire, Ela draga.
    Ma bucur mult sa am vesti despre tine si inca vesti minunate.
    Te imbratisez cu drag,
    voichita goga( ex georgeoi)
    Tel.0744571145

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.