Piața Libertății, latura vestică, înainte de incendiul din 1905

În 19 iunie 1904 se deschidea publicului Muzeul Orășenesc Baia Mare. Adăpostea aproximativ 7.000 de piese, structurate în colecţii de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manfacturieră, ştiinţele naturii, bibliotecă şi arhivistică. Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Lucia Pop (muzeograf) și Viorel Rusu (director) vă invită la o plimbare prin muzeul de acum… 116 ani.

Iniţiativa înfiinţării unui muzeu în Baia Mare a prins contur în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Reprezentanţi ai intelectualităţii băimărene, cu sprijinit autorităţilor locale, au pus bazele Asociaţiei Muzeale Băimărene în 1899 (31 august), iar în 1904 (19 iunie) a fost deschis pentru public Muzeul Orăşenesc Baia Mare.

În perioada 1899-1904, oficialităţile oraşului (primar fiind Endre Gellert) s-au străduit alături de oamenii de cultură, dar şi de membri de rând din comunitate, să construiască o bază solidă viitorului muzeu al oraşului. Astfel au prins contur colecţii ordonate formate din vestigiile istorice de odinioară şi produsele vieţii culturale din acele timpuri pentru a fi prezentate publicului larg.

Iată ce spunea iniţiatorul şi catalizatorul acelui demers cultural, dr. Schönherr Gyula (1864-1908), membru corespondent al Academiei de Științe Ungare, socotit pe bună dreptate părintele muzeului băimărean: ”Această perioadă este relativ scurtă pentru înfiinţarea unei instituţii culturale de masă care are ca scop nu asigurarea îndeplinirii cerinţelor zilnice ale traiului, ci ale celor spirituale înalte; dezvoltarea lentă dar sigură – care a caracterizat istoricul acestei instituţii culturale – demonstrează trainicia şi aprofunzimea dorinţei intelectualilor pentru a avea un aport cât mai însemnat în mişcarea începută pe plan naţional la sfârşitul secolului precedent, în interesul înjghebării colecţiilor publice.”

Graţie donaţiilor făcute de instituţii şi persoane fizice, dar şi unei strategii ştiinţifice de dezvoltare patrimonială iniţiată de dr. Schönherr, în perioada 1904-1905, muzeul – ca instituţie publică aflată în proprietatea oraşului – gestiona aproximativ 7.000 de piese, structurate în colecţii de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manfacturieră, ştiinţele naturii, bibliotecă şi arhivistică.

Conform informaţiilor oferite de presa vremii (”Nagybánya és Videke”), în momentul deschiderii către public, respectiv 19 iunie 1904, Muzeul Orăşenesc Baia Mare dispunea de două încăperi şi un hol, poziţionate la parterul primăriei vechi – edificiu din piaţa centrală a oraşului, latura vestică, colţ cu actuala stradă Gheorghe Şincai. În spaţiul respectiv au fost expuse colecţiile de arheologie, de artă plastică, de artă decorativă şi de artă populară, iar o cameră din interiorul curţii a fost destinată pentru păstrarea cărţilor care formau biblioteca muzeului.

Tipar de sigiliu al Asociaţiei muzeale băimărene, 1899

Spicuim din programul de vizitare în perioada 1904-1905: ”Colecţiile Muzeului orăşenesc Baia Mare pot fi vizitate în zilele de duminică şi de sărbători între orele 10 şi 12 înainte de masă gratuit, iar joi, în acelaşi interval, cu taxa de intrare de 40 fileri de persoană. Copiii sub 10 ani pot intra numai în prezenţa însoţitorului. Pentru persoanele străine, cu timp de şedere redus, în cazuri excepţionale, Muzeul poate fi deschis şi în afara programului regulat, cu taxa de 1 coroană. (…) Umbrelele, bastoanele şi bagajele, sunt lăsate la poliţaiul de pază. Pentru păstrarea acestora, se achită câte 6 fileri per bucată.
Fumatul pe teritoriul muzeului este strict interzis”.

Din nefericire, la scurtă vreme după inaugurare, în 1905, un incendiu devastator a afectat unele edificii din zona pieţei centrale, printre care şi clădirea care găzduia Muzeul Orăşenesc Baia Mare. În această situaţie, muzeul, cu patrimoniu cu tot, a fost mutat în incinta clădirii de pe strada Crişan (azi, sediu al Direcţiei de Venituri din cadrul municipalității), vis-a-vis de Turnul Sf. Ştefan.

Astfel a început istoria, foarte captivantă de altfel, a muzeelor din Baia Mare.

🔎 Materialul integral semnat de muzeograf Lucia Pop și Viorel Rusu – director Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este disponibil aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.