În 7 septembrie 1926, cu ocazia Congresului Profesorilor de Geografie din România, a fost inaugurat la Sighetu Marmației, grație profesorului Gheorghe Vornicu, Muzeul Etnografic al Maramureşului.

Profesorul Gheorghe Vornicu (originar din satul Anghelești, județul Vrancea), după terminarea studiilor, este numit la catedra de Istorie și Geografie a Școlii Normale din Sighetu Marmației în 1 septembrie 1921. Va munci aici timp de un deceniu.

”Profesorul Gheorghe Vornicu a fost cel care a dat primul manual de geografie a Maramureșului, pentru uz școlar. Are de asemeni o importantă contribuție la apariția săptămânalului «Gazeta maramureșeană». Activitatea sa publicistică cuprinde și articolele scrise în publicațiile «Dimineața», «Adevărul», «Patria», «Cele trei Crișuri», «Boabe de grâu», «Ramuri», «Buletinul societății de geografie din Cluj». în 1973, i-a apărut la Editura Eminescu romanul «Umbra lui Horea». Susține conferințe despre Maramureș la Radio, Ateneul român, Casa Școalelor, Universitatea Cluj, ASTRA etc.”, informează reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.

”Am putut vedea importanța etnografică și națională a culturii poporului maramureșan și de aici a purces în mintea mea ideea absolutei necesități a unui muzeu etnografic, păstrător al tuturor lucrurilor în care se oglindește această cultură din bătrâna țară a Voievozilor”, arăta prof. Gheorghe Vornicu în ”declarațiunea” de la Oradea, din 1932.  De altfel încă din 1921, sub îndrumarea lui Gheorghe Vornicu, elevii Școlii Normale încep să întocmească tot felul de colecții, fără însemnătate, însă, pentru viitorul muzeu. Ulterior, o campanie amplă de cercetare a satelor și de colectare de obiecte vechi este demarată de dascăl alături de elevii săi. ”Gheorghe Vornicu a colindat satele, a umblat din casă în casă și a adunat tot ce i s-a părut de preț, tot ce i s-a părut vrednic să fie văzut și de alții…” (”Graiul Maramureșului”, Anul VII, nr. 225, 5 februarie 1938).

În 1926, cu ocazia Congresului Profesorilor de Geografie din România, care s-a ţinut la Sighet, în prezenţa savantului Simion Mehedinţi, a fost inaugurat Muzeul Etnografic al Maramureşului.

Muzeul, cuprinzând patru secţii (păcurărit, obiecte casnice, industria casnică și bisericească), cu un inventar generos de obiecte, îşi propune ”să fie păstrător al tezaurului sufletesc al poporului român din Maramureş, informator şi educator artistic al publicului vizitator”, după cum spunea Gheorghe Vornicu în 1936. În timp, colecțiile s-au îmbogățit, din 1931 muzeul având și o secție de vânătoare cu 54 de obiecte, alături de 147 obiecte de păcurărit, 809 obiecte casnice, 309 industria casnică și 76 obiecte religioase. Un total de 1.394 de obiecte (conform procesului verbal de predare-primire din 4 aprilie 1931).

”Fiind demoralizat de toate greutățile și nedreptățile cu care s-a confruntat, în anul 1930, la cererea lui, Gheorghe Vornicu a fost transferat ca profesor la Oradea, colecțiile muzeului au trecut la Prefectură din 1931, de îngrijirea muzeului ocupându-se Paul Joody, fost arhivar șef al Arhivelor Județene”, informează cei de la Muzeul Maramureșan.

Vernisajul expoziției omagiale ”Gheorghe Vornicu și primul Muzeu Etnografic al Maramureșului – 95 de ani de la înființare”, preconizat să aibă loc azi, din motive obiective, a fost amânat pentru o dată ulterioară, se arată în comunicatul Muzeului Maramureșan.

Materialul integral ”Gheorghe Vornicu și primul Muzeu Etnografic al Maramureșului – 95 de ani de la înființare” este disponibil aici.

Informații și foto: Muzeul Maramureșan (imagini din colecțiile expuse în 1926).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.