În 16 septembrie, în 65 de orașe, inclusiv în Baia Mare, românii vor putea călători cu mijloacele de transport în comun în schimbul deșeurilor. Pentru a marca Săptămâna Europeană a Mobilității.

Cinci deșeuri / bilet

Vineri, 16 septembrie, locuitorii din Baia Mare și din alte 64 de orașe din toate județele țării vor putea călători cu mijloacele de transport în comun în schimbul a cinci deșeuri. Inițiativa aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România. Și este realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național ”Vinerea Verde”. La nivel local, campania se bucură de sprijinul Asociației Asco Forall, în calitate de parteneri ai acțiunii.

În municipiul Baia Mare, campania se desfășoară în parcările magazinelor Kaufland de pe str. George Coşbuc nr. 38, Bd. București nr. 100 și Bd. Unirii nr. 21A. Cei dornici să participe trebuie să aibă la ei cinci deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și să le introducă în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland România. ”Pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele vor elibera un cupon în baza căruia vor primi biletul de autobuz pentru două călătorii de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare”, precizează reprezentanții Asociației Act for Tomorrow.

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” se desfășoară în 16 septembrie, în intervalul 09.00 și 17.00. Are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi transformate în noi resurse.

Peste 6.700 de persoane au participat în ultimii doi ani

„Schimbă PET-ul cu biletul” s-a bucurat în ultimii doi ani de succes în rândul locuitorilor din Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău, Galați, Sibiu, Oradea și Baia Mare, peste 6.700 de persoane participând în program. Aceștia s-au mobilizat și au colectat peste 3.300 kg deșeuri. ”Pornind de la succesul campaniei din cele 9 orașe în care a fost realizată în ultimii doi ani, inițiatorii au decis să facă un pas înainte către un viitor sustenabil și au hotărât extinderea acesteia la nivel național în 65 de orașe din toate județele țării”, menționează sursa citată.

Campanii similare au fost desfășurate și în alte mari orașe din lume și au avut rezultate extrem de bune. ”De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4.1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic”, se arată în comunicatul Act for Tomorrow.

Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale.

În 2021, Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” a câștigat locul I la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.

Sursă informații și foto: Act for Tomorrow

CITEȘTE ȘI:
A fost inaugurată Școala Forestieră din Parcul Natural Munții Maramureșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.