În urmă cu 93 de ani, într-o zi de 3 aprilie, venea pe lume, în Omaha, Marlon Brando. Dublu câștigător de Oscar, e considerat unul dintre cei mai mari actori de film ai secolului 20. S-a făcut remarcat mai întâi grație rolurilor din ”Un tramvai numit dorință” (foto din film, cu Brando alături de Vivien Leigh) și ”Pe chei”, filme regizate de Elia Kazan la începutul anilor ’50. De altfel, pentru rolul Terry Malloy din ”Pe chei” a primit Oscarul pentru cel mai bun actor. Până să obțină al doilea Oscar a avut și alte nominalizări – pentru rolurile Emiliano Zapata, din ”Viva Zapata!”, și Marc Antoniu, în „Julius Caesar”.

În anii ’60 însă n-a prea avut succes. Și-a luat mai apoi revanșa cu vârf și-ndesat, interpretându-l pe don Vito Corleone în primul film din seria lui Francis Ford Coppola, ”Nașul”. Pentru acest rol, Marlon Brando a câștigat cel de-al doilea Oscar pentru cel mai bun actor.

Brando a fost plasat pe locul patru într-un clasament al actorilor americani de film ai erei clasice, top întocmit de Institutul American de Film. A plecat într-o altă lume în 2004, lăsând în urmă roluri memorabile. (V. Andru)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.