Cavalerul ”Artă-mă”

28 de activități, peste 1.500 de beneficiari – doar două repere ale proiectului ”Artă-mă”, care programează vineri, 13 mai, ultima acțiune.

”animART”, primul eveniment

”Artă-mă” s-a desfășurat în perioada august 2021 – aprilie 2022. Cu scopul de a promova patrimoniul cultural al orașului Baia Mare din perspectivă artistică. În vederea creșterii nivelului de educație plastică și dezvoltării unui sentiment de patriotism local la nivelul comunității.

Proiectul a debutat în august la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Cu evenimentul ”animART”. Iar galeriile muzeelor s-au însuflețit. Elemente din tablourile Centrului Artistic Baia Mare au fost reinterpretate și animate. ”Conținutul grafic digital a fost proiectat în jurul lucrărilor, acompaniat de acorduri live de Vivaldi și Grieg. Mijloacele inovatoare și conținutul aparent ermetic al show-ului au înglobat semne și simboluri care aveau să se regăsească în toate activitățile proiectului”, spun cei de la Asociația Yellow Shirts.

ARTelierele
Ce a urmat…

ARTelierele de pictură, desen și modelaj au reinterpretat activitățile creative uzuale. Participanții au explorat și utilizat cromatica inspirată de peisajele și motivele picturale ale Centrului Artistic și ale orașului.

ARTurist în Baia Mare a transpus într-o aplicație action-bound poveștile neștiute ale orașului, ascunse în clădirile istorice sau țesute în pânzele picturilor. Ghidați de indicii, jocuri și ghicitori, utilizatorii au descoperit urbea dintr-o altă perspectivă.

ARTFoto a provocat băimărenii să caute inspirația artiștilor din întreaga lume care au venit la Baia Mare începând din 1896 și, fascinați de frumusețea locurilor, au pictat și au „documentat” orașul. ”Am primit fotografiile cu echivalentul urban contemporan al acestor locuri, le-am alăturat perspectivei pictorului consacrat și le-am cuprins într-o expoziție virtuală, pe platforma Artsteps”, menționează sursa citată.

ARTfoto

filmD’ART a proiectat pelicule despre vieți de artiști și picturi celebre în spații alese pe sprânceană. MuzeART a însuflețit centrul orașului într-un performance multimedia care a reunit arta, new media și muzica live. ”Conținutul vizual, inspirat de lucrări de artă reprezentative pentru Centrul Artistic Baia Mare, a transpus motivele picturale ale operelor consacrate pe suprafața de proiecție. Video design-ul a fost susținut de o coloană sonoră originală care a îmbinat muzica electronică și percuția live”, detaliază cei de la Yellow Shirts.

Voluntarii, însoțiți de cavalerul ”Artă-mă”, au ieșit în calea trecătorilor și le-au oferit planșe tip carte de colorat care corespund lucrărilor din patrimoniul muzeului. Acestea sunt disponibile în continuare pe pagina web a proiectului.

MuzeART
”Vom continua diversificarea activităților culturale din Baia Mare”

Conform sursei citate, ”activitatea susținută și desfășurată pe parcursul celor aproape 10 luni a însumat 28 de activități, care au adunat laolaltă 1.583 de beneficiari”. Statistica ”Artă-mă” arată că proiectul a reușit să aducă băimărenii mai aproape de moștenirea artistică a orașului. ”Suntem astfel încrezători și vom continua diversificarea activităților culturale din Baia Mare, urmărind pe termen lung generarea unui sentiment de patriotism local și implicarea mai activă a locuitorilor în viața cetății, educarea și dezvoltarea spiritului civic și cultural”, asigură reprezentanții asociației.

ARTurist
Ultima activitate din proiect

Vineri, 13 mai, la ora 17.30, la sediul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc ultima seară de film tematic, filmD’ART. Proiecția peliculei intitulate ”Scarlett Street” va încheia oficial seria activităților ”Artă-mă”. Intrarea la eveniment este gratuită.

Proiectul a fost derulat de Asociația Yellow Shirts în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». A fost finanțat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Baia Mare (program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea) și de Municipiul Baia Mare (finanțare nerambursabilă de la bugetul local, în domeniul cultură). Sponsorizat de Aramis Group Baia Mare și sprijinit de Magazinul Universal Maramureș.

Sursă informații: Yellow Shirts. Foto: Yellow Shirts și Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.