Duminică are loc ”Tânjaua Hotenarilor”

Sursă foto: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș. Credit: Felician Săteanu

”Tânjaua Hotenarilor” are loc duminică, 12 mai, de la ora 12.00, în Hoteni. Va fi a 54-a ediție a obiceiului agrar străvechi prin care este sărbătorit cel dintâi gospodar ieșit la arat.

Să o luăm cu începutul: ce este o „tânja”? Explică Grigore Simionca de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș: ”Un proțap cu oiște (ruda), la capătul căreia se află jugul în care se înjugă vitele. În cadrul obiceiului, sunt confecționate 12 tânjele, purtate, fiecare, de câte doi feciori, ele reprezentând cele 12 luni ale anului”.

Participanții se întâlnesc la casa gospodarului, îmbrăcați în cele mai frumoase straie populare. ”Feciorii se ocupă de împodobirea și înstruțarea jugurilor cu ramuri de mesteacăn, panglici colorate, flori, ștergare înflorate și zurgălăi, apoi sunt legate una câte una laolaltă, iar în spatele lor, este legată teleguța plugului pe care stă sărbătoritul”, detaliază Grigore Simionca.

Alaiul pleacă mai apoi spre Valea Dărasca, acolo unde sărbătoritul, ales de bătrânii și cei mai de seamă oameni ai satului, va fi spălat/purificat. Grigore Simionca precizează: ”Înainte de plecarea alaiului de la casa gospodarului, se stabilesc cei care îl păzesc pe sărbătorit să nu fugă pe parcursul drumului până la pârâu, în numeroasele lui tentative de fugă, ci prins și adus înapoi pe teleguță. Dacă sărbătoritul reușește să scape și ajunge primul la apă să se spele singur, este absolvit de la obligația de a plăti băutura și mâncarea celor care participă, aceste cheltuieli revenind apoi comunității”.

Invitați: Florentina și Petre Giurgi; Mirela și Dănuț Florea; Mirela, Maria și Mihai Nemeș; Frații Chindriș; Grupul ”Voia Bună”; Andrei Petreuș și Ghiță Pîrja; Raluca Covaci; Leticia Hotea și Alexandru Bota. Participă și ansamblurile folclorice Coconii din Breb, Coconii Deseștiului, Florile Cosăului din Budești, Ansamblul Liceului Tehnologic Ocna Șugatag și Berbeștenii.

Eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Ocna Șugatag. Alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. Cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.

CITEȘTE ȘI:
”Ruptul sterpelor” are loc sâmbătă în Strâmtura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.