Cavnicul se animă la finalul acestei săptămâni. Străzile se vor umple de culoare și… gălăgie. Brondoșii din Cavnic vă dau întâlnire vineri, 15 decembrie, începând cu ora 10.00. La obișnuita paradă. Ca de fiecare dată, spectacolul va capta toate privirile iar sunetul asurzitor al clopotelor va urca până la cer.
„Brondoșii se leagă de mitul strămoșilor prin jocurile pe care le fac și zgomotul droangelor. Ei aleargă pe străzi, pe ulițe și își scutură droangele, pentru că gonesc spiritele, acum purifică spațiul. Se trece din vechiul an într-un nou an, se trece dintr-un spațiu profan într-un spațiu sacru. Și spațiul se purifică cu zgomote de tălăngi, de bici”, explică Pamfil Bilțiu, citat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Brondoșii se îmbracă în alb, cu cămașă și gatii. Poartă opinci și centuri cu droange. Au măști din piele de oaie cu ciucuri mari, roșii. ”Deghizarea cu măști hidoase, înfricoșătoare, cu scopul de a speria, de a alunga răul, este o practică foarte veche, fiind cunoscută din antichitate. În orașul Cavnic acest obicei a devenit reprezentativ pentru sărbătorile de iarnă și este considerat unic în Maramureș, deoarece este legat de un eveniment istoric din anul 1717 când brondoșii au speriat hoardele de tătari, existând și un monument ridicat în cinstea acestei victorii împotriva tătarilor, Stâlpul Tătarilor”, se arată pe site-ul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Potrivit Visit Maramureș, parada va porni din fața Casei de Cultură și va urma traseul Primăria Cavnic, Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” și Spitalul de Psihiatrie Cavnic. Cu popas la Stâlpul Tătarilor.
Sursă: Facebook / Brondoșii din Cavnic (credit foto: Crina Buda), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș
CITEȘTE ȘI:
”Crăciun în Maramureș”, în 27 decembrie la Muzeul Satului din Baia Mare