Astăzi este Ziua Mondială a Somnului. Un eveniment anual. Menit să celebreze somnul de calitate și să atragă atenția asupra importantelor efecte generate de tulburările de somn.

Prima ediție, în 2008

Pentru cei mai mulți, somnul reprezintă un aspect banal, cotidian, despre care nici nu e cazul să aduci vorba. Pentru cei care, însă, au recurente probleme în a dormi, subiectul este unul plin de provocări. Care afectează calitatea vieții pe toate palierele.

Ziua Mondială a Somnului a fost lansată de un grup de specialiști din comunitatea medicală, care au cercetat importanța somnului pentru sănătatea omului. Pornind de la ideea că subiectul nu este destul de mult promovat. Prima ediție a avut loc în 2008. Scopul a fost încă de la acea oră de a veni cu soluții pentru cei cu tulburări de somn. Sloganul este, în acest an, ”Quality Sleep, Sound Mind, Happy World” / ”Somn de calitate, minte sănătoasă, lume fericită”, se arată pe www.worldsleepday.org.

Un ”ghid” al somnului

”Credeți că ați dormit suficient în ultima săptămână? Vă mai amintiți ultima dată când v-ați trezit fără să vă puneți ceasul să sune și v-ați simțit revigorat, fără să aveți nevoie de cofeină? Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este ”nu”, nu sunteți singurii. Două treimi dintre adulții din toate țările dezvoltate nu reușesc să ajungă la cele opt ore de somn recomandate pe timpul nopții”. Așa începe cartea ”Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” scrisă de Matthew Walker, director al Sleep and Neuroimagining Lab din cadrul UC Berkeley.

”Dacă ne întrebăm de ce dormim din perspectiva evoluției, misterul doar se adâncește. Indiferent din ce unghi priviți, somnul pare să fie cel mai bizar fenomen biologic. Când dormiți, nu puteți să faceți rost de hrană. Nu puteți socializa. Nu puteți găsi un partener pentru a vă reproduce. Nu puteți să vă creșteți sau protejați urmașii. Cel mai rău, somnul vă face să fiți vulnerabili în fața prădătorilor. Somnul este, cu siguranță, unul dintre cele mai discutabile comportamente ale omului”, scrie Matthew Walker.
Ziua Mondială a Somnului este organizată de Societatea Mondială a Somnului în fiecare an  în ultima vineri dinainte echinocțiului de primăvară. Anul viitor Ziua Mondială a Somnului va fi celebrată în 17 martie.

Cartea ”Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”, autor Matthew Walker, apărută la Editura Vellant, poate fi cumpărată aici.

R. Anda Toma

Imagine de CDD20 de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Azi este Ziua internaţională a animalelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.