”Alexie este o reprezentare mitică sezonieră, patron al viețuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi și sub scoarța copacilor, sub pietre sau în ape, deținând la brâu două chei. Cu o cheie deschide Pământul în preajma echinocțiului de primăvară (17 martie). Și îl încălzește pentru a slobozi vietățile care au iernat. Iar cu cealaltă cheie închide pământul în preajma echinocțiului de toamnă, de Ziua Crucii (14 septembrie)”, face introducerile Gabriela Filip de la Muzeul Satului Baia Mare.

În credința populară se spune că, dacă gângăniile vor ieși înainte de Alexie, primăvara va fi lungă și friguroasă. Tot în această zi încep a cânta broaștele. Și a se întoarce berzele și cocostârcii.

”În zorii zilei de Alexii, se greblau și măturau ogrăzile și livezile. Iar gunoaiele și resturile vegetale se aprindeau în credința că livezile vor fi ferite de insecte, semănăturile de secete, oamenii și vitele de șerpi. În același scop, se înconjurau cu cârpe aprinse și tămâie pomii, casele și anexele gospodăriei, realizând adevărate cercuri magice peste care șerpii, insectele, broaștele nu puteau trece. Focurile de Alexii reprezenta o purificare rituală a spațiului înconjurător. Și sprijineau Soarele să depășească momentul critic al echinocțiului de primăvară”, explică muzeograf Gabriela Filip.

Conform Dochiei Buda din Lăpuș, ”astăzi să afumă în casă cu tămâie, da lucru în casă nu să face. Nu să spală haine, nu să țăsă, nu să coasă, că zâce că atrage gonjâle cătă casă”.

🦗 Legenda lui Alexie, aici.

Sursă informații: Muzeul Satului Baia Mare. Foto (c) eZiarultău.

Foto (c) Felician Săteanu

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Păpușa din fereastră…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.