Cât îi Maramureșu’ | „Covăcia” din Dragomireşti

Fierăria sau „covăcia” din Dragomireşti a aparţinut familiei Ion Covaci. Este restaurată și conservată în Muzeul satului maramureșean „Mihai Dăncuș”. ”Este o construcţie simplă, cu dimensiuni de circa 4×3 m, având în partea din faţă «şoprul covăciei», adică o prelungire a acoperişului care protejează de ploaie şi zăpadă unelte ce stau afară: «capra de tras rafuri pe roţi», scaunul de potcovit, «tocila»”, explică reprezentanții Muzeului Maramureșan.

Prezenţa fierăriilor în satele zonei sunt atestate încă din perioada medievală. În fiecare sat existau cel puţin una-două fierării.

”Atelierele săteşti de fierărie aveau încă de la finele secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea o producţie diversificată. Se confecţionau: sape, seceri, fiare de plug, brăzdare, cuţite, foarfeci, ostii, pirostrii, cuţitoaie, fierăria pentru căruţe, diverse cuie cu cap şi floare, piroane, baroase, ciocane, cleşti, zăbale pentru cai, pinteni, scăriţe, zăvoare, balamale, ţâţâni, «roşteie» (gratii pentru ferestre), frigări, lopăţele pentru întors plăcintele, amnare, opaiţe etc.”, menționează sursa citată.  Care precizează că, de obicei, fierarul era şi potcovarul satului.

Mai multe, aici.

Sursă: Muzeul Maramureșan

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Zgarda din corali costa cât două-trei perechi de boi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.