”M-am apucat de oină în satul natal, Coruia, în clasele primare sub îndrumarea profesorului Călin Moje”. Așa începe povestea lui Bogdan Alexandru Lupșe, cel care a fost recent desemnat cel mai bun sportiv de către World Ethnosport Confederation. În cadrul unui forum care a reunit peste 100 de reprezentanți ai jocurilor și sporturilor tradiționale din circa 60 de țări.
”Acum trebuie să învățăm să jucăm oină”
Originar din Maramureș, jucătorul de oină Bogdan Alexandru Lupşe (Frontiera Tomis Constanţa) a fost desemnat cel mai bun sportiv senior în cadrul forumului organizat de World Ethnosport Confederation în Antalya (Turcia).
”În cadrul secțiunii în care au fost premiate diferite categorii de activitate, propunerea Federației Române de Oină a fost declarată câștigătoare, activitatea desfășurată de jucătorul echipei Frontiera Tomis Constanța fiind apreciată ca fiind cea mai bună la nivelul confederației mondiale”, menționează reprezentanții Federației Române de Oină (FRO).
”Acum trebuie să învățăm să jucăm oină”, a declarat Bilal Erdogan, președinte al World Ethnosport Confederation, după premierea maramureșeanului.
”Sunt mândru și onorat”
”Mulțumesc Federației Române de Oină pentru nominalizarea făcută și încrederea acordată, precum și pentru eforturile de a revigora și a aduce în atenția mondială a sporturilor tradiționale sportul nostru național, oina! Mulțumesc organizatorilor World Ethnosport Confederation care mi-au apreciat implicarea și rezultatele obținute de-a lungul anilor în promovarea și practicarea oinei! Sunt mândru și onorat în același timp să fac parte dintr-o comunitatea dedicată păstrării și promovării sportului național care este și parte integrantă a patrimoniului nostru cultural!” Acesta este mesajul postat de Bogdan Alexandru Lupşe pe contul de socializare.
”Este cea mai importantă distincție obținută de oină pe plan sportiv la nivel internațional”
La forumul World Ethnosport Confederation au participat, conform FRO, peste 100 de reprezentanți ai jocurilor și sporturilor tradiționale din circa 60 de țări.
”Este cea mai importantă distincție obținută de oină pe plan sportiv la nivel internațional. Cu siguranță este rezultatul activității depuse de către toți cei implicați în oină la nivel național și internațional, cărora le mulțumim pe această cale! În același timp este o recunoaștere a valorii acestui sport care a fost integrat perfect în familia sporturilor tradiționale existente la nivel mondial”, se arată în postarea FRO.
”Am început oina în satul natal, Coruia”
Bogdan a fost descoperit și format de profesorul Călin Moje. ”M-am apucat de oină în satul natal, Coruia, în clasele primare sub îndrumarea profesorului Călin Moje care, prin pasiunea lui pentru acest sport, a reușit să insufle întregii comunități dorința de performanță și plăcerea practicării oinei”, menționează pentru eZiarultău Bogdan.
”Un rezultat excepțional! Bogdan este un sportiv ambițios și serios, care de la primele ore de antrenament când am reactivat oina la Coruia, a dat tonul și a ținut ridicat nivelul de pregătire, reușind în acest fel să ne afirmăm pe plan local, regional și național! Alături de alți sportivi extraordinari din generația lui am cucerit repede multe trofee și am fost remarcați de mari oameni din oină, care apoi au dorit că Bogdan să evolueze în echipa lor. Alături de echipa Frontiera, care l-a șlefuit mai departe, a reușit să demonstreze calități de mare sportiv și a adus o contribuție importantă la câștigarea unui palmares impresionant de trofee în vitrina prestigiosului club de oină!!!”, scrie Călin Moje pe contul de socializare.
În palmaresul lui Bogdan Alexandru Lupșe figurează, printre altele, 17 titluri de campion național, 18 ediții de Cupa României câștigate, 12 trofee de Cupa Regelui / Supercupa României.
CITEȘTE ȘI:
În 9 mai 1899, în București avea loc primul concurs național de oină