Tech - X

FIRST Tech Challenge, cea mai mare competiţie de robotică pentru liceeni din România, a reunit în faza finală 80 de echipe din toată ţara. Trei echipe din Maramureș au obținut rezultate apreciabile. Este vorba despre Clever Core de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare, RoboCorns de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare și Tech-X de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației.

173 de echipe la început de drum, 80 în  finală

În sezonul 2022-2023 al FIRST Tech Challenge România (al șaptelea) s-au înscris 173 de echipe din 76 de orașe. 80 de echipe de la 72 de licee din România au participat la etapa finală a competiției de robotică FIRST Tech Challenge.

Din Maramureș, trei echipe au reușit performanța calificării la etapa finală. Clever Core de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare, RoboCorns de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare și Tech-X de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației. Șincaiștii figurează în palmaresul ediției pe locul 3 la ”Motivate Award”. Lucaciștii au obținut locul 3 la ”Innovate Award”.

”Fiecare echipă prezentă la competiție a jucat 6 meciuri în alianțe prestabilite de organizatori. În timpul meciurilor se pot ivi situații imprevizibile, situații peste care echipa Clever Core a trecut cu brio. Au dat dovadă de stăpânire de sine și au acționat exemplar: mecanicii au făcut reparații când a fost cazul, programatorul a refăcut codul, driverii împreună cu coach-ul, strategul și human player-ul au purtat discuții cu echipele din alianță și au întocmit strategia de joc astfel încât să obțină cât mai multe puncte. Cei de la non tehnic au interacționat cu celelalte echipe, au încurajat echipa la fiecare meci și au participat la concursurile organizate”, descrie atmosfera de finală prof. Diana Contraș, unul din mentorii Clever Core.

”Tech-X a surclasat 74 de echipe reușind cea mai bună performanță a unei echipe din Ardeal”

Echipa de robotică a Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, Tech-X, a terminat competiția națională pe locul 6. ”Tech-X a surclasat 74 de echipe reușind cea mai bună performanță a unei echipe din Ardeal la această competiție. A câștigat toate cele 6 meciuri din concurs și a fost foarte aproape de locurile care îi puteau trimite la etapa internațională din Huston, Texas”, informează prof. Cornelia Hotea – mentor al echipei sighetene. La etapa regională, sighetenii au câștigat și un premiu special, care recompensează gândirea inovatoare – ”Control Award”.

Tech – X, locul 6

Finala mondială se va derula în Houston, SUA, între 19 și 22 aprilie. România este campioana en-titre.

FIRST Tech Challenge este o competiție de robotică cu tradiție în SUA, adresată elevilor. Presupune proiectarea, construirea și programarea unui robot. În România, FIRST Tech Challenge este organizat de Asociaţia ”Naţie prin Educaţie” din 2016. În parteneriat cu BRD Groupe Société Générale. Este cel mai important program dedicat tinerilor pasionaţi de domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), antreprenoriat și robotică. 

Sursă foto: FIRST Tech Challenge, Tech-X

CITEȘTE ȘI:
Sighetenii din echipa Tech-X, în finala națională FIRST Tech Challenge

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.